Leer je kind veilig vallen met leuke valoefeningen!

Als kinderen weten hoe ze veilig kunnen vallen, dan bewegen ze zich makkelijker en hebben ze meer plezier in het bewegen. Met onze valoefeningen leer je je kinderen hoe ze het beste kunnen reageren als ze onverwachts vallen. En de oefeningen zijn heel leuk om samen te doen!

Doel

Ons doel is dat zoveel mogelijk kinderen leren hoe ze veilig een val moeten opvangen en daardoor meer plezier in bewegen krijgen. Want als kinderen weten hoe ze een val kunnen opvangen, bewegen ze vrijer en doen ze sneller en gemakkelijker mee aan spel en sport, waardoor hun zelfvertrouwen groeit!

Doelgroep

Ouders met kinderen vanaf 4 jaar

Aanpak

Op een speelse en uitdagende manier leren kinderen stap voor stap wat ze moeten doen als ze hun evenwicht verliezen, om de val veilig op te vangen en weer op te staan.

Opgroeien gaat echt met vallen en opstaan. Vallen is helemaal niet erg. Het gaat erom hoe kinderen hun val opvangen. Door daar aandacht aan te geven, kun je veel verwondingen voorkomen. En misschien nog wel belangrijker: kinderen gaan met met plezier en zelfvertrouwen bewegen. Als ouder kun je je kind daar gemakkelijk bij helpen.

Waarom zou je je kind veilig leren vallen?

De valoefeningen zijn heel leuk voor kinderen! Ze vinden het fantastisch om tijdens het spelen even te mogen stunten. En dat niet alleen. Het levert ook veel voordelen op voor jouw kind. 

Lees meer

Wat zijn het voor oefeningen?

De valoefeningen zijn simpele oefeningen die je thuis met je kind kunt doen. Je krijgt uitleg in tekst én video. Je kunt ze los doen in de woon- of slaapkamer. Of je doet ze als jullie een spelletje aan het doen zijn. Het zijn makkelijke én leuke oefeningen. Zo leer je je kind om minder bang te zijn om te vallen.

De oefeningen zijn speels en uitdagend. Kinderen kunnen ze snel uitvoeren, waardoor ze enthousiast worden dat ze dit kunnen. Daardoor vinden ze het ook leuk om de oefeningen te herhalen.

Stap voor stap leren jonge kinderen om te anticiperen op een onbalans, om veilig te vallen en zelf weer op te staan. Valletsels worden daarmee voorkomen en beperkt. Als je veilig kunt vallen, beweeg je vrijer en doe je eerder, vaker en anders mee met spel en aan sport.

Yos Lotens

sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Tips: zo hou je het leuk en veilig!

Tips: zo hou je het leuk en veilig!

 • Respecteer de grenzen die je kind aangeeft
 • Ondersteun je kind positief: geef veel complimenten
 • Zorg voor genoeg ruimte om veilig te oefenen
 • Begin klein
 • Begin met het voorbereidende spel voordat je begint met de oefeningen
 • Heb vooral veel plezier samen!

Goed om te weten

Val OK! is ontwikkeld door experts Yos Lotens en Arno Zahradnik in opdracht van VeiligheidNL. De informatie op deze site en in de pdf's is voor persoonlijk gebruik en mag niet zonder schriftelijke toestemming van VeiligheidNL worden gekopieerd, verspreid of op een andere manier worden misbruikt.

Aan de slag

Je kunt direct aan de slag met de valoefeningen. Je kunt ze hieronder gratis bekijken en downloaden. Er zijn verschillende oefeningen per categorie. Je leert je kind veilig voorover vallen, voorover rollen, opzij vallen, achterover vallen en achterover rollen. De oefeningen kun je los doen, maar ook als onderdeel van een spelletje. 
Praktische info

Oefenen aan de hand van een fantasievorm

Bij iedere oefening hoort een bepaalde fantasie die jullie naspelen. Zo is je kind de ene keer een sluipende leeuw en speelt hij daarna weer een ijsbeer die van een rots valt.

 

Bij elke oefening krijg je:

 • de geschikte leeftijd
 • een lijstje met dingen die je nodig hebt
 • een uitgebreide beschrijving: hoe doe je de oefening stap voor stap?
 • tips (om de oefening makkelijker of moeilijker te maken)
 • een video waarin je de oefening ziet
 • een pdf die je kunt downloaden
placeholder
Valoefeningen

Voorbereidend spel

Meer oefeningen

Op school of kinderopvang

Er zijn meer oefeningen voor scholen en kinderopvang. Ben je enthousiast geworden van de oefeningen die je thuis kunt doen? Dan kun je dus vragen of ze dit op school of de BSO ook doen! Noem dan de Val OK!-oefeningen voor professionals.
Naar Val OK!
Video's

Bekijk alle video's van de valoefeningen

Naar de video's

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.