Onderwerp

Verdrinking

Spelen in en om het water is heerlijk, vooral met warm weer. Helaas gebeuren er nog steeds veel ongelukken. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen een hoog risico op verdrinking in en om huis. Maar ook oudere kinderen en (jonge) nieuwkomers komen vaak in de problemen rondom het water. Gelukkig kun je er eenvoudig voor zorgen dat dit niet gebeurt.

Naar alle informatie
placeholder
1 op de 5
verdrinkingsslachtoffers op de spoedeisende hulp is een kind van 1 of 2 jaar

Wat kun jij doen?

Als ouder weet je wel dat water gevaarlijk is voor je kind. Vooral als je kind nog niet kan zwemmen. Ons belangrijkste advies om je kind veilig te houden rondom water, is om altijd op je kind te letten. En om je daarbij niet te laten afleiden. Ook niet als de telefoon gaat, of als je even wat te drinken pakt.

Kinderen verdrinken geluidloos en snel

Kinderen onder de 5 jaar lopen het meeste risico op een verdrinking. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen snel kunnen verdrinken, zonder dat je het merkt? Dat kan al in een laagje water van 10 centimeter diep. Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken en merken het te laat. Wij geven je tips en adviezen om ervoor te zorgen dat jouw kind niet verdrinkt. Wij leggen je uit waarom het nodig is om je kind altijd in de gaten te houden in de buurt van water. En we vertellen je alles wat je moet weten over zwemhulpmiddelen, zwemlessen en een dagje naar het strand.
Naar De 4 van Veilig in en om water

We waren in het park. De kinderen speelden op het veldje verderop en wij zaten te praten in het gras. Toen hoorden we kinderen gillen. Ik rende erheen. Daar zag ik een paar mensen kijken naar iets wat in het gras lag. Dat was mijn dochtertje van 5 jaar. Iemand probeerde haar te beademen. Toen ging alles heel snel. De ambulance kwam en verplegers gingen verder met de beademing van mijn dochtertje. In het ziekenhuis hoorde ik dat het niet goed met haar ging. Na een uur kwam de dokter mij vertellen dat ze zou blijven leven. Pas op dat moment kon ik huilen van opluchting.

Moeder

28 jaar
Expert
Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink