Onderwerp

Vallen

Elke dag komen er 130 kinderen van 0 tot 12 jaar met ernstige wonden op de spoedeisende hulp terecht. Ze zijn dan bijvoorbeeld van de trap, van een stoel of van een klimrek gevallen. Vallen staat in de top 4 van ernstige ongelukken bij kinderen. Vaak zorgt vallen voor (ernstige) verwondingen. Vallen is niet zo erg: dat hoort bij opgroeien. Maar ernstig gewond raken, dat is vaak onnodig én te voorkomen.

Naar alle informatie
placeholder
82%
van de ernstige verwondingen bij kinderen (0 t/m 11 jaar) komt door een val

Wat kun jij doen?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kind gewond raakt. Dat doe je niet alleen door alle risico’s uit de weg te gaan. Maar juist ook door kinderen te helpen met hun ontwikkeling, waardoor ze steeds beter met risico’s kunnen omgaan. Zo kan je kind zelf een val voorkomen of veilig opvangen. Dat noemen we ook wel: je kind versterken. Je versterkt jouw kind door de ontwikkeling op verschillende gebieden te ondersteunen: de ontwikkeling van het lichaam, de hersenen, de gevoelens en persoonlijkheid van je kind.

Samen met je kind leren vallen

Dat er zoveel kinderen gewond raken als ze vallen, komt onder andere doordat ze verkeerd bewegen. Wist je dat 24% van de kinderen niet goed genoeg beweegt? Samen met experts Yos Lotens en Arno Zahradnik bieden we daarom speciale valoefeningen voor thuis: Val OK! De oefeningen helpen je om je kind op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen.
Naar ValOK!
Expert
Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.