Onderwerp

Gehoor

Als ouder wil je jouw kind een fijne muziekbeleving geven. En beschermen tegen veel en harde geluiden. Denk aan veelvuldig gebruik van een koptelefoon, wanneer je kind op een tablet naar YouTube kijkt. Of wanneer je kind op zijn kamer een game speelt. Gelukkig is er meer aandacht voor de preventie van gehoorschade. Wat kun je allemaal doen om gehoorschade bij kinderen te voorkomen? Een vroege signalering is belangrijk, net als voorlichting. Lees hieronder hoe we je kunnen helpen.

Naar alle informatie
placeholder
1 op de 7 kinderen
tussen de 9 en 11 jaar heeft al beginnend gehoorverlies
placeholder

Wat kun jij doen?

Het instellen van een volumebegrenzer of het gebruiken van een goede koptelefoon verkleinen het risico op gehoorschade. Het instellen van een volumebegrenzer is een duidelijke en makkelijke maatregel, hierdoor komt het geluid niet boven de 85 decibel uit.  Koptelefoons en oortjes zijn er in heel veel soorten en maten. Het is belangrijk om te letten op de mate waarin de koptelefoon of de oortjes aansluiten op je oor. Als ze goed aansluiten, ‘lekt’ er zo min mogelijk geluid en hoef je het volume minder hard te zetten. Lees er hier meer over.

Onafhankelijke hoortest

Met een jaarlijkse hoortest wordt gehoorschade vroegtijdig opgespoord en kan de juiste behandeling gestart worden. Met de online Kinderhoortest kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar op een snelle en eenvoudige manier hun gehoor testen.
Naar de test

Pas toen ik op de Ipad ging kijken naar de schermtijd en de volmebegrenzer, kwam het besef binnen dat mijn dochter te lang en te hard naar YouTube heeft gekeken. 

Ouder

naam bekend bij redactie
Experts
Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Foto van Lisanne de Regt
Expert Gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.