Ga door naar hoofdinhoud
Slapende baby

Veel gestelde vragen over veilig slapen baby en kind

Veilig slapen is een onderwerp waar veel ouders vragen over hebben. Hieronder vind je de meest gestelde vragen die voor jou relevant zijn, met daaronder onze antwoorden en adviezen.

Een goed opgemaakt babybed is kort en strak opgemaakt, en is niet te warm voor je baby. Gebruik geen dekbed, hoofdbeschermer of kussen tot je baby minimaal 2 jaar is. Hieronder leggen we in 5 stappen uit hoe je  een bedje veilig opmaakt: :

  1. Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.
  2. Leg hierop het matras. Het matras moet stevig zijn, zodat je baby zich niet onder het matras kan wurmen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
  3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop dit stevig in, zodat er geen plooien ontstaan. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton'. Wil je dit toch, leg de molton dan niet onder het hoofdje van je kind. Niet-ventilerend en/of isolerend materiaal kan namelijk bijdragen aan het ontstaan van oververhitting en kan de ademhaling belemmeren.
  4. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
  5. Gebruik tenslotte een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Met kort bedoelen we dat de voetjes bijna tegen het voeteneinde komen, en het beddengoed tot de schouders. Met strak bedoelen we dat het lakentje en de deken goed worden ingestopt aan de zijkanten en het voeteneinde.

Gebruik geen dekbed totdat je baby twee jaar oud is. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er dan wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past, dat de deken niet dubbel vouwt en dat alles ook weer goed ingestopt kan worden.

De voornaamste reden is dat een dekbed veel te warm is voor baby’s. Een dekbed bestaat namelijk uit een tijk met daarin een laag vulling. Het dekbed wordt vervolgens in een dekbedhoes gestopt, en dat maakt dat het dekbed in totaal uit 5 lagen bestaat: namelijk de eerste laag van de dekbedhoes, de eerste laag van de tijk, de vulling van het dekbed, de tweede laag tijk en tenslotte de tweede laag dekbedhoes. Zoveel lagen maakt een dekbed veel te warm. En aangezien het te warm toedekken een risicofactor is voor wiegendood, raden we het gebruik van een dekbed af.

Baby in babyslaapzak

Daarnaast is een dekbed een losliggend stuk beddengoed, het is door de afmeting lastig in te stoppen aan de zijkanten. Daardoor kan een kind gemakkelijker onder het beddengoed terechtkomen, waardoor het niet goed kan ademhalen.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het wiegendood-risico geweken en kun je je kind met een gerust hart onder een dekbed laten slapen.

Tegenwoordig zijn er al babyslaapzakjes te koop die je kunt gebruiken voor pasgeboren baby's. Zulke babyslaapzakjes zijn niet zo praktisch en ook niet echt nodig. 

Vanaf het moment dat een baby beweeglijk wordt en zich gaat verplaatsen in het bedje, is het verstandig om een slaapzakje te gebruiken. Een deken en een laken zijn dan ook niet meer nodig. 

Het grootste pluspunt van een babyslaapzak is dat je kind niet onder de deken kan kruipen, minder kans heeft op oververhitting en belemmering van de ademhaling. Daarnaast kan een jonge baby in een babyslaapzak moeilijker draaien van rug naar buik en het kan zich niet blootwoelen. 

De babyslaapzak komt in vele modellen; met of zonder mouwtjes, gewatteerd en ongewatteerd. Het belangrijkst is dat de slaapzak goed past. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn, waardoor je kind niet in de babyslaapzak terecht kan komen. 

De babyslaapzak moet daarnaast sluiten met een rits, niet met knopen. Knopen kunnen namelijk loslaten en verstikking veroorzaken. Ook kan de halsopening groter worden als je het bovenste knoopje open laat.

Een baby slaapt veel en daarom is een goed en veilig matras erg belangrijk. De keuze voor aanstaande ouders is enorm, er zijn matrassen van schuim, latex of met binnenvering. Sommige hebben een luchtdoorlaatbare toplaag of je kunt een matrasbeschermer erbij kopen voor extra ventilatie en hygiëne.

De meeste matrassen voldoen aan de belangrijkste eisen op het gebied van veiligheid:

  • Het matras moet stevig zijn.
  • Het matras moet goed in het bedje passen. Er mag geen ruimte tussen het matras en het bedje zijn.
  • Het matras mag niet te zacht zijn, want dan kan het gezicht van je kind in het matras zakken.
  • Het matras moet vlak zijn.

Sommige fabrikanten of winkeliers beweren dat matrassen met een luchtdoorlaatbare laag de kans op wiegendood verkleinen. De baby zou gewoon kunnen doorademen als hij op de buik ligt  op deze matras. Er is echter geen onderzoek gedaan, dat deze bewering bevestigt. Daarom adviseren we om ook op dit matras de baby altijd op de rug te laten slapen.

Wanneer je een matras uitkiest voor een babybed, heb je daarnaast de optie om een matrasbeschermer aan te schaffen. Een matrasbeschermer heeft een ventilerende toplaag, bestaande uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarbovenop een laag met een honingraatstructuur. 

Er is veel onduidelijkheid over dit product. Is een matrasbeschermer veilig? Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen over deze matrasbeschermers, zetten we een aantal zaken op een rij.

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is een veilig product, echter:

  • We adviseren om hier je baby altijd op de rug te laten slapen.
  • We raden af om de matrasbeschermer in de kraamtijd te gebruiken, bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven. Ten eerste omdat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van je pasgeboren baby,  ten tweede: mocht je een heetwaterkruik gebruiken, dan brengt dat risico’s met zich mee vanwege de niet-vochtdoorlatende laag van de matrasbeschermer.

Dus: Als de kraamverzorgende in de kraamperiode adviseert om de matrasbeschermer tijdelijk uit het bedje te halen, dan is dat een juist advies. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur houdt, kan de matrasbeschermer gewoon gebruikt worden. Mits je baby op de rug slaapt.

Over het algemeen slapen volwassenen onder een dekbed, en een dekbed is veel te warm voor een baby. Bovendien geef je als ouder zelf ook veel warmte af. En als een baby het te warm heeft, is de kans op wiegendood groter.

Een tweepersoonsbed dat uit twee matrassen bestaat, heeft vaak een naad in het midden. Je baby zou hierdoor tussen de twee matrassen bekneld kunnen raken. 

Ook liggen er vaak hoofdkussens in bed, waar de baby met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen. Daardoor kan het minder goed ademhalen. Bovendien kun je in je slaap per ongeluk op je kind rollen, en dat niet merken. Dat kan zomaar gebeuren: na de geboorte van hun kind zijn ouders vaak oververmoeid en soms minder alert.

Samen met je baby in één bed slapen, is zeker in de eerste vier maanden een risicofactor voor wiegendood en raden we daarom af. De veiligste slaapplek voor het kindje is de eigen wieg of ledikant. een oplossing is om het babybedje de eerste maanden in de ouderslaapkamer te zetten, zodat je de baby ‘s nachts wel dichtbij hebt.

Een aanschuifbedje is een babybedje dat je tegen je eigen bed aan kunt zetten. De zijwand die grenst aan je eigen bed, kan omlaag geklapt worden op het moment dat je de baby wil voeden. 

Bij gebruik van een aanschuifbedje is het belangrijk dat als jij en je kind gaan slapen, je de zijwand van het babybedje weer volledig omhoog zet. Zo voorkom je dat je baby in het grote bed rolt, in de spleet tussen de matrassen terecht komt, of andersom: dat jouw beddengoed in het babybedje komt. Een aanschuifbed moet je in hoogte kunnen verstellen. 

Om te voorkomen dat je baby toch per ongeluk in jouw bed rolt als de zijwand naar beneden is geschoven, moet het matras van het aanschuifbedje altijd minimaal 12 cm lager zijn dan jouw matras. Het bedje moet wel goed tegen jouw bed aangeschoven en daaraan vastgemaakt kunnen worden. Zo voorkom je dat het bedje wegschuift, terwijl de zijwand naar beneden geklapt is.

Een aanschuifbedje is geen noodzakelijk product. Je kunt ook prima een normaal wiegje of ledikant op de eigen slaapkamer plaatsen in de eerste maanden na de geboorte. Wat niet verstandig is, is om één zijde van een gewoon kinderledikant te verwijderen en dit ledikant vervolgens als aanschuifbedje te gebruiken. Dit omdat dan de zijwand mist die je nodig hebt om een bed veilig te sluiten.  

Of je baby het koud heeft, kun je het beste controleren door met de bovenkant van de vingers te voelen in het nekje. Als die plek aangenaam aanvoelt, heeft je baby het niet koud. 

De handjes zijn geen goede graadmeter om te voelen of je baby het koud heeft. Deze voelen vaak koud aan, maar dit betekent niet dat je baby het ook koud heeft. 

Als het erg koud is, kan het comfortabel zijn om met een kruik het bedje voor te verwarmen. Haal de kruik wel weer uit bed voordat je baby in bed ligt. Een kruikje bij je baby in bed kan gevaarlijk zijn. Als een hete kruik tegen de tere huid komt, kan dat een brandwond  veroorzaken. Ook bestaat bij een warmwaterkruik een kans dat de kruik gaat lekken.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Soms is het in de kraamweek wel nodig om een kruik bij je baby in bed te leggen. Dit mag echter alleen op advies van een arts, kraamverzorgende of verloskundige. Je legt de kruik dan op de deken, op een handbreedte afstand van je baby. Tip: wikkel de kruik, voorzien van kruikzak, in een hydrofiele luier of molton en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik vervolgens met de knoop naar de baby toe. De knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar je baby toe kan rollen.

Een fijne temperatuur op de kinderkamer is tussen de 16 en 18 graden Celsius. In de zomer ligt dat vaak hoger door het warmere weer buiten, dat hou je niet tegen, behalve in het geval van airconditioning.  

Je kunt de kamer dan het beste regelmatig ventileren, door het raam open te zetten. Dat is sowieso belangrijk, of het nu warm weer is of niet. En met een hor voor het raam blijven de muggen buiten, terwijl er tegelijkertijd wat frisse lucht in de kinderkamer circuleert.

Daarnaast kun je je kind lichter dan normaal aankleden en toedekken. Een rompertje met korte mouwen en een dunne slaapzak of een lakentje is vaak al voldoende. Bij extreem warm weer hoeft je baby alleen met een luier om. Om te checken of je kind het niet te warm of te koud heeft, kun je met de bovenkant van je vingers het nekje voelen. Voelt die aangenaam (dus niet klam of heel koud) aan, dan heeft je kindje het comfortabel.

Een babyslaapzak is de veiligste manier om je jonge baby op de rug te laten slapen: het maakt het moeilijker om op de buik te draaien. Daarnaast helpt strak instoppen.

Om wiegendood te voorkomen, adviseren we om je baby altijd op de rug te laten slapen. Op een gegeven moment wordt je baby beweeglijk en gaat het draaien van rug naar buik. 

Vaak is er een periode dat je baby wel van rug naar buik kan rollen, maar nog niet terug, van buik naar rug. Dat moment kun je voor zijn, door een babyslaapzak te gebruiken. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Of je gebruikt hiervoor een dunne deken en laken, en stopt deze strak in. Een baby draait namelijk naar de buik door zijn beentjes omhoog te steken en opzij te draaien. Strak instoppen maakt dat een stuk lastiger. Zodra je baby zelfstandig heen en terug kan omrollen, kan het zelf de slaaphouding bepalen. Gebruik liever geen hulpmiddelen die je kind vastleggen, zoals een riem: dat kan gevaarlijk zijn.

VeiligheidNL volgt de adviezen rondom inbakeren uit de Multidisciplinaire richtlijn Excessief huilen. Deze richtlijn geeft aan dat het zorgen voor rust en regelmaat belangrijk is, en dat dit ook de voorkeur heeft boven inbakeren. Zeker in de kraamperiode is het belangrijk eerst je baby te leren kennen en het nog niet in te bakeren.

Inbakeren dient namelijk veilig te gebeuren om heupdysplasie en wiegendood te voorkomen, en moet tijdig weer afgebouwd worden.

Mocht je wel kiezen voor inbakeren, dan is ons advies om dit te doen tijdens alle slaapmomenten, met de juiste materialen, en het inbakeren tijdig weer af te bouwen. Waarom? Doordat je baby de armen niet kan bewegen als het ingebakerd is, kan het niet terugdraaien van de buik naar de rug als het omrolt. En wanneer het hoofdje tegen het matras aan ligt, kan de baby moeilijker ademhalen. 

Vlotte baby’s kunnen al op de leeftijd van drie maanden omrollen. Omdat baby’s na een paar maanden steeds beter op de buik kunnen draaien, adviseren we om vanaf vier maanden het inbakeren af te bouwen en uiterlijk na zes maanden te stoppen met inbakeren. Met betrekking tot het type inbakerdoek, is het van belang dat de stof niet te warm is en dat de doek goed blijft zitten. De baby moet zich niet los kunnen wurmen met de armpjes.

Babynestjes of slaapnestjes worden vaak in de box, het ledikant of de wandelwagenbak gebruikt. Of ouders gebruiken het om hun baby tussen hen in te laten slapen in hun eigen bed. 

We raden het af om samen te slapen met de baby in je eigen bed, ook met een babynestje. Uit onderzoek blijkt dat dit een risicofactor is voor wiegendood. Wij adviseren om je baby in het eigen bedje te laten slapen, dat de eerste zes maanden bij de ouders op de slaapkamer staat. 

Gebruik een babynestje ook niet in de wieg of ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico voor je baby, wanneer hij of zij omrolt en met het gezichtje tegen dit kussenachtige materiaal aankomt. De ademhaling kan daardoor worden belemmerd. Om dezelfde reden raden wij ook het gebruik af van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen en -wigjes in het bedje. Bij gebruik van een babynestje in een box of op een kleed, moet je altijd toezicht houden.

Ondanks dat de woorden erg op elkaar lijken, zijn een bednestje en babynestje heel verschillend in gebruik en in veiligheid. 

Een bednestje is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd worden. Tussen het ouderlijk bed en het wiegje zit een opstaande zijde, die je kunt laten zakken als je de baby wil voeden.

Een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje. 

Een babynest is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je baby kunt neerleggen. Onder toezicht is dit veilig. Veel fabrikanten claimen dat het babynestje gebruikt kan worden in het ledikant of tussen de ouders in het bed. Dat raden we af, omdat een beweeglijke baby, als je even niet oplet, met het gezichtje tegen de gewatteerde zijden aan kan rollen.

Het is geen probleem om je baby een paar keer per dag onder toezicht even in een hangmatje te leggen, maar hou er rekening mee dat je baby ook tijd doorbrengt in bijvoorbeeld een autostoeltje, waar hij of zij ook nauwelijks in kan bewegen. 

Als richtlijn adviseren we om je baby niet langer dan twee uur per dag in een gekromde houding te laten zitten. Tel dus alles bij elkaar op: hoe lang zit je baby in het autostoeltje (ook thuis als je baby nog slaapt na de autorit) en in de kinderwagen? Tel die tijden op bij de tijd die het kindje doorbrengt in een stoeltje of hangmat.

Leg een jonge baby zoveel mogelijk plat neer, op een kleed op de grond of in de box. Voor je baby geldt, hoe platter hoe beter!

Bij wiegendood spelen kort gezegd twee factoren een belangrijke rol: adembelemmering en warmte-stuwing. Adembelemmering is het niet goed kunnen ademhalen doordat de baby ergens met het gezichtje tegenaan komt. Dit kan ontstaan door aanwezigheid van kussenachtige materialen in het bed van de baby (zoals kussens, hoofdbeschermers, grote knuffels, maar ook de ouders zelf in geval van samen slapen). Warmtestuwing kan ontstaan door gebruik van te warm of losliggend beddengoed (zoals een dekbed).

De exacte oorzaak van wiegendood is nog niet bekend, maar uit onderzoek blijkt dat er naar alle waarschijnlijkheid een relatie bestaat met het natuurlijke ‘wek-mechanisme’ van het kindje. Veruit het grootste deel van alle baby’s reageert onbewust door bijvoorbeeld het hoofdje opzij te draaien als het ergens tegenaan ligt met het gezichtje en daardoor minder goed kan ademen. Maar bij een heel klein deel van de baby’s zit er een hapering in dit wek-mechanisme, waardoor ze niet op tijd reageren en kunnen overlijden. Dit noemen we wiegendood. Door ervoor te zorgen dat jonge baby’s niet in situaties komen waarbij deze risicofactoren zich kunnen voordoen, kunnen we wiegendood voorkomen. Hier lees je daarvoor de belangrijkste tips: de 4 van veilig slapen.

Een alarmmatje of slaapsensor is een ademhalingsmeter die door middel van een bewegingssensor de ademhaling controleert. Een betere benaming is eigenlijk detector. De sensor wordt onder het matrasje gelegd en detecteert de ademhaling van je baby. Als er meer dan 20 seconden geen ademhaling gedetecteerd wordt, gaat er een alarm af. Deze apparaten zijn o.a. in babyspeciaalzaken te koop.

Er zijn vele varianten van dit product op de markt, waarbij de ademhalingsbeweging of hartslag van de baby geregistreerd wordt. Bijvoorbeeld via een speciaal matje in het bedje of clipje aan de luier. Voor al deze producten geldt: het is niet zinvol om een gezonde baby aan een dergelijke monitor te koppelen. Zelfs hoogwaardige medische monitoren hebben geen preventieve werking ten aanzien van wiegendood. Het veroorzaakt alleen maar onrust en paniek bij ouders bij een vals alarm. Een reguliere babyfoon of eventueel een webcam is voldoende om toezicht te houden op een gezonde baby.

Ja, je baby mag buiten slapen, veel kinderen slapen zelfs beter in de gezonde buitenlucht. Er bestaan zelfs speciale babybuitenslaaphuisjes waar een kind zowel in de winter als zomer in kan slapen. Dat zijn houten 'huisjes', waarin precies een matrasje past. Aan de voorzijde is het voorzien van horrengaas waardoor er geen insecten, katten en honden bij de baby kunnen komen. Dit buitenslaaphuisje wordt op een aantal kinderdagverblijven in Nederland gebruikt, maar ze worden ook te huur aangeboden aan particulieren. Gebruik het babyhuisje niet (meer) als een kind probeert te gaan staan. Kinderen kunnen als ze nog niet zo goed kunnen staan, tegen het horrengaas vallen. Zorg er verder voor dat het matrasje goed aansluit, er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de binnenmaat van het huisje. De bodem van het huisje is dicht vanwege ongedierte, zorg er daarom wel voor dat het matras regelmatig uit het huisje gehaald wordt om te ventileren.

Die dunne matrasjes zijn een doorn in het oog van veel ouders. Slaapt mijn kind wel goed hierop? Krijgt hij zo geen pijn in zijn ruggetje? Het lijkt comfortabeler voor je kleintje om er dan maar een dikker matras bovenop te leggen, maar dat is absoluut niet veilig.

Bij gebruik van een extra matras ontstaat namelijk het risico dat je baby tussen het matras en de flexibele zijwand van het bedje terechtkomt en daardoor niet goed kan ademhalen. Die flexibele zijwand is precies de reden waarom campingbedmatrasjes zo dun zijn: hierop kan je kindje tijdens het slapen wiebelen en draaien, zonder dat het tussen matras en wand terecht kan komen.

Controleer bovendien voor elk gebruik (elk kinderslaapje) de vergrendeling door stevig op het campingbed te duwen. Ook als de vergrendeling heeft geklikt. En gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplaats.

Een matrozenbedje is een manier van het bedje opmaken, waarbij het lakentje als een soort envelop gevouwen wordt. Hierdoor is het mogelijk om het bedje gewoon ‘hoog’ op te maken, terwijl je baby niet het risico loopt om onder het beddengoed te raken. Er zijn ook ‘kant-en-klaar’-producten op de markt. Ouders kiezen voor zo’n product of deze manier van opmaken, als ze het niet leuk vinden staan als het bedje kort (voetjes bij het voeteneind) opgemaakt is.

Het is erg belangrijk dat de methode altijd goed toegepast wordt en dat een eventuele gebruiksaanwijzing goed gevolgd wordt. Als je baby sterker en beweeglijker wordt, bestaat de kans dat het verstrikt raakt in het laken. Op dat moment is het advies om over te stappen op een slaapzakje, eventueel in combinatie met een kort en strak opgemaakte laken en deken.

Er lijkt een hele verhuizing nodig om met een kleine baby op vakantie te gaan. Toch is het verstandig om ook een campingbedje mee te nemen, ook al past de baby prima in de kinderwagenbak. Er zit verschil tussen een kinderwagenbak en een wieg of campingbedje. De kinderwagenbak hoeft aan veel minder eisen te voldoen volgens de Europese normen wat betreft luchtdoorlating. Dat is fijn als je door weer en wind buiten loopt, maar dat is minder veilig als vaste slaapplek.

Het is daarom verstandig om een campingbedje te gebruiken om op vakantie of tijdens logeerpartijen in te slapen. Er zijn verschillende soorten, zoals het klassieke campingbedje met een metalen frame en rechthoekige kuip en de nieuwere bedjes in de vorm van een minitentje. Let er op dat een bedje voldoet aan de Europese norm EN 716. En wat vooral belangrijk is voor veilig slapen, dat het een goed passend matrasje heeft waar je kind niet onder kan komen en dat de zijwanden van het campingbedje luchtdoorlatende bekleding hebben.

Leg in geen geval een extra matras in het campingbed, dan ontstaat er een naad tussen de flexibele zijwand van het bedje en het extra matras, waar je baby met het gezichtje in kan komen te liggen. Dat is gevaarlijk.

Hoe leuk het ook lijkt, het is niet verstandig een tweeling bij elkaar in bed te leggen. Het veiligst is om de tweeling in elk een eigen bedje te laten slapen. Deze kunnen dan naast elkaar gezet worden, zodat ze wel naar elkaar kunnen kijken. Uit diverse studies blijkt dat tweelingen een verhoogd risico lopen op wiegendood. Dit risico wordt nog eens verhoogd wanneer de kinderen beweeglijk worden. Ze kunnen dan tegen elkaar aan rollen. Het broertje of zusje is dan eigenlijk te vergelijken met kussenachtig materiaal.

Er zijn nauwelijks tweepersoonsbedjes te koop, waardoor de tweeling samen in een éénpersoons ledikant gelegd moet worden. Deze wordt al gauw te klein hiervoor. Omdat kinderen moeten wennen aan hun nieuwe slaapsituatie, is het verstandig de baby’s gelijk te laten wennen aan het apart slapen.

Reflux is een verschijnsel, waarbij een deel van de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Bij baby's komt reflux met teruggeven van voeding ('spugen') veel voor. Het is normaal en ze hebben er zelden last van. Regelmatig krijgt VeiligheidNL de vraag of het helpt om een speciaal anti-refluxkussen te gebruiken, en of het veilig is voor een baby. Een anti-refluxkussen, ook wel een hellend kussen genoemd, zorgt ervoor dat het hoofdje van je baby hoger ligt dan de beentjes. Het idee erachter is dat de maaginhoud daardoor minder snel terugstroomt in de slokdarm. Uit onderzoek blijkt echter dat het schuinleggen van baby’s reflux, of de symptomen van reflux, niet vermindert. Het helpt dus niet. Bovendien bestaat de kans dat je baby doordat het schuin ligt, naar beneden zakt in het bedje en onder het beddengoed kan raken. Daardoor kan het minder goed ademhalen. Sommige anti-refluxkussen zijn voorzien van een wikkel en of rolletjes waarmee je je baby kunt vastleggen, om het schuiven te voorkomen. Het vastleggen van je baby in bed wordt echter ook afgeraden in verband met het risico om vastdraaien of verstikking. Daarom is het advies om geen anti-refluxkussen te gebruiken.

Wat kun je wel doen?

  • Laat je kindje tijdens het voeden niet helemaal plat liggen, maar zoveel mogelijk schuin omhoog zitten.
  • Houd je baby ook het eerste half uur na een voeding rechtop.
  • Ga vlak na het voeden niet te druk met je kindje om.

Kijk hier voor meer informatie over baby’s met reflux. Als deze adviezen niet helpen en je je zorgen maakt, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

Vanwege het risico op wiegendood worden gewatteerde kussenachtige materialen, waaronder knuffels en dergelijke, afgeraden in een babybedje. Een (klein) knuffeldoekje, zonder vulling, mag wel. Met klein wordt bedoeld dat het niet, zodra het kindje het knuffeldoekje op haar gezicht legt, het matras mag raken. Als de doek wel rondom het hoofdje het matras raakt, ontstaat er een ruimte waarin uitgeademde lucht kan blijven hangen namelijk. Maar zolang het doekje klein is, is het geen probleem, ook niet als een kind het op het gezichtje legt. 

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp