De co-sleeper en het aanschuifbedje

Koop- en gebruikstips

Een co-sleeper of aanschuifbedje is populair als vervanging voor een wieg. Een co-sleeper kan in de eerste maanden een veilige slaapplek voor je baby zijn. Maar waar moet je op letten als je een co-sleeper koopt of gebruikt?

In een eigen bedje of wieg slaapt je baby het veiligst. We weten dat het soms moeilijk kan zijn om je baby in een eigen bedje te laten slapen. Een co-sleeper of aanschuifbedje is een mooie, handige én veilige oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij je te houden.

Wat is een co-sleeper of aanschuifbedje?

Een co-sleeper of aanschuifbedje kan aan één kant open. Zo kun je je baby bijvoorbeeld makkelijk voeden of troosten. Er zijn verschillende soorten co-sleepers. Sommige co-sleepers gebruik je als los bedje, andere maak je vast aan je eigen bed.

Waar moet je op letten als je een co-sleeper koopt?

Een co-sleeper moet aan dezelfde eisen voldoen als een normale wieg. Let er dus op dat de bedbodem en zijwanden goed lucht doorlaten. En zorg voor een matras dat goed past zonder kussenachtige bekleding. Daarnaast zijn er nog een paar extra punten waar je op moet letten:

  • Een co-sleeper moet in hoogte verstelbaar zijn. Het matras van de co-sleeper is altijd minstens 12 centimeter lager dan het matras van je eigen bed. Zo voorkom je dat de baby jouw bed in rolt. 
  • Maak de co-sleeper stevig vast aan je eigen bed. Zo zorg je ervoor dat er geen spleet zit tussen de co-sleeper en jouw bed.
  • De zijkant van de co-sleeper moet dicht kunnen.

Waar moet je op letten als je een co-sleeper gebruikt?

Als je baby en jij gaan slapen, is het belangrijk dat je de zijkant van de co-sleeper helemaal omhoog zet. Zo voorkom je dat je baby terechtkomt in de spleet tussen jouw bed en de co-sleeper. Of dat jouw beddengoed in de co-sleeper komt. Als je baby onder je beddengoed terechtkomt, kan je baby stikken.

De co-sleeper is populair. Het lijkt bijna alsof je niet zonder kunt. Maar je kunt ook prima een normaal wiegje of kinderbedje gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. 

Tip

Tip

Verwijder niet de zijkant van een gewoon kinderbedje, zodat je het als aanschuifbedje kunt gebruiken. Je hebt dan geen zijkant meer als jij en je baby gaan slapen.

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw kind veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.