Een veilig baby- of kindermatras is belangrijk

Waar moet je op letten?

Kinderen slapen veel. Een goed matras is dus geen overbodige luxe. Comfort is belangrijk, maar veiligheid is nog belangrijker. Waar moet je op letten als je een babymatras of kindermatras gaat kopen? En is een matrasbeschermer nou wel of niet nodig?

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Baby’s doen in de eerste maanden van hun leven bijna niks anders dan slapen. Een veilige slaapplek is daarom heel belangrijk. Waar moet je op letten als je een babymatras, peutermatras of kindermatras gaat kopen?

Zorg voor een stevig kindermatras

Je kind kan een stevig matras niet zelf optillen. Zo voorkom je dat je kind onder het matras komt te liggen. Een zacht matras lijkt misschien fijn voor je kind, maar kan onveilig zijn. Als het gezicht van je kind in het matras zakt, kan je kind stikken.

Controleer zelf of een matras niet te zacht is. Druk met je platte hand en een gestrekte arm op het matras. Een stevig matras kun je maar een klein stukje indrukken.

Zorg ervoor dat het matras goed plat ligt en in het bedje past

Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijkanten van het bedje. Zo voorkom je dat je kind klem komt te zitten tussen matras en zijkant. De meeste kindermatrassen zijn even groot als de standaard bedjes: 60 centimeter breed en 120 centimeter lang.

Koop geen matras met plastic hoes of met korrels

Er zijn veel verschillende soorten matrassen te koop. Sommige matrassen raden we af:

  • Koop geen matras met een plastic hoes. Plastic is te warm en laat geen frisse, schone lucht door. Kinderen kunnen daardoor stikken.
  • Koop geen matras dat gevuld is met korrels. Het hoofdje van kinderen zakt hierin weg. Kinderen die op hun buik rollen, kunnen daardoor stikken.

Matrasbeschermer? Leg ook dan je kindje op de rug

Gebruik je een matrasbeschermer om je matras schoon te houden? Er zijn gewone matrasbeschermers en matrasbeschermers met een ventilerende toplaag. Wij krijgen hier veel vragen over. Ons belangrijkste advies: leg je kindje altijd op de rug, ook op een matrasbeschermer. Lees het blog van onze Veilig slapen-expert Mieke Cotterink over matrasbeschermers met een ventilerende toplaag.

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.