De 4 van Veilig slapen

De belangrijkste adviezen zodat jouw baby veilig kan slapen

Kinderen tussen de 0 en 2 jaar overlijden soms onverwachts in hun slaap. Onverwachts, want ze leken gezond. Dat heet wiegendood. In Nederland overkomt dit gemiddeld nog altijd 2 baby's per maand. Dit is natuurlijk de grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Wij geven de belangrijkste tips en adviezen om je baby veilig te laten slapen.

Op de rug slapen

Op de rug slapen is het veiligst voor je baby. Kan je baby zichzelf nog niet snel en makkelijk omdraaien? Dan is slapen op de zij of op de buik gevaarlijk. Als je kindje met de mond of neus tegen het matras aan komt te liggen, kan het niet goed ademen. Dat geldt ook als je een ‘ventilerend matras’ gebruikt. Ook op deze matrassen is het advies: leg je baby op de rug. Je baby mag pas op de buik slapen als je baby zichzelf snel en makkelijk kan omdraaien van rug naar buik en weer terug.

Ben je bang dat je baby zich verslikt als het op de rug ligt? 

Dat horen we vaak. En dat is ook begrijpelijk. Maar de kans daarop is niet groter als je baby op de rug slaapt. Ook horen we soms dat ouders bang zijn dat hun baby een scheef of plat hoofdje krijgt van het slapen op de rug. Dat kun je makkelijk voorkomen. Daarover lees je meer in het artikel Voorkeurshouding voorkomen.

Blijf erbij als je baby toch op de buik ligt

Is je baby net wakker? Dan is het juist goed om je baby op de buik te leggen. Zorg er wel voor dat je bij je baby blijft.

In eigen bedje of wieg slapen

Je baby slaapt het veiligst in een eigen bedje of wiegje. We weten dat dat soms moeilijk is. Bijvoorbeeld als je baby blijft huilen en pas rustig wordt bij jou in bed. Of als je baby tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt. Maar ook dan is jouw bed geen veilige plek voor je baby om te slapen. Probeer dit dus te voorkomen, zeker als je baby jonger is dan vier maanden.

Het is gevaarlijk voor je baby om bij jou in bed te slapen

  • Je baby kan het te warm krijgen door je dekbed.
  • Je baby kan bekneld raken tussen de matrassen.
  • Je baby kan uit bed vallen.
  • Je baby kan met het gezicht tegen een kussen aan komen te liggen, waardoor de baby niet goed kan ademen.
  • Je kunt in je slaap op je baby rollen, vooral als je vermoeid of gestrest bent. 

Wat kun je doen als je je baby ’s nachts bij je wilt houden?

Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed. Als dit niet past, is een aanschuifbedje of co-sleeper een goede oplossing. Je kan de zijkant daarvan laten zakken als je je baby wilt voeden of troosten. Je doet de zijkant weer omhoog als je baby gaat slapen.

Tip

Tip

Geef je voeding in bed? Zet dan een wekker, zodat je eraan denkt om je baby terug te leggen in het eigen bedje.

In slaapzak slapen

Als je baby gaat bewegen, is een babyslaapzak in bed het veiligst. Vaak is dat al binnen een paar weken na de geboorte. Er zijn slaapzakken voor elk seizoen. Je hebt geen ander beddengoed nodig.

De voordelen van een babyslaapzak

  • Het hoofdje van je baby kan niet onder het beddengoed terechtkomen.
  • Jonge baby’s in een slaapzak rollen minder makkelijk naar hun buik.
  • Je baby kan niet bloot komen te liggen.
  • Je baby kan moeilijker uit bed klimmen.
  • Als je je baby uit bed haalt om te voeden, blijft de slaapzak warm. Je hoeft je baby dus niet terug te leggen in een koud bedje.

Zorg voor een slaapzak die goed past 

Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. Let erop dat de gaten voor de armen en het hoofdje niet te groot zijn zodat je baby niet uit de slaapzak kan kruipen.

In leeg bedje slapen

Houd het bedje leeg als je baby gaat slapen. Dat is het veiligst. Dus geen grote knuffels, een babynestje, zijligkussentjes of hoofdbeschermers. Als je baby draait, kan het gebeuren dat het gezichtje tegen deze voorwerpen aanligt. Daardoor kan je baby niet goed ademen.

Zijn er veilige voorwerpen die in bed mogen liggen?

Sommige fabrikanten zeggen dat bijvoorbeeld babynestjes of zijligkussentjes veilig zijn in bed. Maar ook bij deze producten geldt dat je baby niet goed kan ademen als het gezichtje ertegenaan ligt. Dit geldt ook voor grote knuffels in het bedje, hoe gezellig ze ook zijn. Een knuffeldoekje is wel veilig als je baby gaat slapen.

placeholder

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.