Ons advies over matrasbeschermers met ventilerende toplaag

Om een matras schoon te houden, gebruiken veel ouders een matrasbeschermer. Je hebt gewone matrasbeschermers en matrasbeschermers met een ventilerende toplaag. Ik krijg veel vragen over de de veiligheid van dit product. In dit blog geef ik ons advies.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een laag die geen vocht doorlaat, met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn veel verschillende soorten en merken te koop.

Een matrasbeschermer met ventilerende toplaag heeft enkele voordelen

  • Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is hygiënischer dan een gewone matrasbeschermer. Spuug was je er bijvoorbeeld makkelijk af, zodat het matras schoon blijft.
  • Als een baby heeft gespuugd, zakt de spuug in de toplaag. Daardoor ligt de baby niet met het hoofdje in de spuug.
  • De toplaag zorgt ervoor dat een kindje minder last heeft van een warme temperatuur.

Laat je baby nooit op de buik slapen

Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag is op zich een veilig product. En ik hoor veel positieve verhalen uit de praktijk, vooral als het gaat om hygiëne en ventilatie. Maar de ventilerende toplaag zorgt er niet voor dat baby’s die op de buik slapen gewoon kunnen doorademen. Sommige fabrikanten en winkeliers zeggen van wel, maar dat is niet terecht. Het is nooit aangetoond in (wetenschappelijk) onderzoek. Daarom is mijn belangrijkste advies: laat je baby altijd op de rug slapen, ook op een matrasbeschermer met ventilerende toplaag.

Pas op bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven

Ik raad het gebruik van matrasbeschermers met een ventilerende toplaag af bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven. Dat raad ik af om twee redenen: 

  • De ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van pasgeboren baby’s. 
  • Als je een kruik met heet water gebruikt, kan er heet water uit lekken. Dit water kan niet door de onderste laag van deze matrasbeschermers zakken. Dat kan brandwonden veroorzaken. 

Tip

Tip

Tot slot nog een simpele tip: koop een baby- of kindermatras met een afritsbare hoes, die je in de wasmachine mag gooien.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.