Zwemmen in een openbaar zwembad?

Zo zorg je ervoor dat je kind veilig speelt en zwemt

Meestal is het zwembad de plek waar we leren zwemmen. Je zou verwachten dat kinderen hier veilig zijn. Toch komt het voor dat kinderen verdrinken of bijna verdrinken in een zwembad. Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig speelt en zwemt in een zwembad?

Kinderen zijn druk en zien geen gevaren. Daarom is het belangrijk dat je altijd op ze let en dat je ze goede zwemhulpmiddelen geeft. Daarnaast hebben we de volgende tips:

Laat je kind jong aan water wennen

Eigenlijk kun je je kind al meteen na de geboorte aan water laten wennen. Gewoon in het badje of onder de douche. Kan je kindje al kruipen? Laat het dan af en toe door een laagje water rondkruipen, bijvoorbeeld in een opblaasbadje. Zorg voor een laagje water waarin je kind makkelijk kan kruipen, zonder dat de mond onder water komt.

Let op dat het water 31,5 graden of hoger is

Ga je met jouw baby naar het zwembad? Vraag dan wat de temperatuur van het water is. De temperatuur van het zwemwater moet minstens 31,5 graden zijn. Een temperatuur van 33 graden is het best.

Doe je kind op zwemles als het 4,5 tot 5 jaar oud is

Op deze leeftijd is je kind gewend om les te krijgen in een groep. Ook heeft je kind dan genoeg kracht om te zwemmen. Een kind kan vanaf 4 jaar leren zwemmen. Maar een kind van 4 jaar leert meestal iets langzamer zwemmen dan een kind van 5 jaar of ouder.

Laat je kind pas vanaf 6 jaar helemaal zelf zwemmen

Heeft je kind een zwemdiploma? Dat betekent nog niet dat het helemaal zelf kan zwemmen. Wacht daarmee tot je kind 6 jaar is. Zorg tot die tijd dat je altijd in de buurt blijft als je kind zwemt.

Alles over zwemles

Meer weten over zwemlessen? Lees dan het blog Alles over zwemles.

Naar het blog

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.