Kopje onder gaat geruisloos en snel

Zelfs terwijl je ernaast staat

Kinderen onder de 5 jaar lopen de grootste kans op een verdrinking. Wist je bijvoorbeeld dat zij snel kunnen verdrinken, zonder dat je het merkt? Dat kan al in een laagje water van 10 centimeter diep. Wij geven je tips en adviezen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt bij jouw kind.

1 op de 5 slachtoffers van verdrinking is een kind van 1 of 2 jaar. Op deze leeftijd kunnen kinderen nog niet zwemmen en zijn ze te jong om dat al te leren. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis. Bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (zoals een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind verdrinkt of bijna verdrinkt. En wist je dat kinderen geluidloos en snel verdrinken? Zonder spartelen, schreeuwen of huilen? 

We hebben de vier belangrijkste adviezen voor je samengevat in 'De 4 van Veilig in en om Water'.

Meer tips om verdrinking te voorkomen

  • Ben je met een groep? Spreek dan goed af wie er op je kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders dat doet. 
  • Laat oudere kinderen nooit op je kind letten in de buurt van water. Zij raken snel afgeleid en schatten het gevaar nog niet goed in.
  • Aan het begin van de zomer kan zwemwater in de buitenlucht nog erg koud zijn. Je kind kan daardoor kramp krijgen of onderkoeld raken.
  • Zwemvleugels en zwembandjes kunnen je kind beschermen. Maar ook dan is het belangrijk dat je op je kind blijft letten. Meer over dit onderwerp lees je in het blog Zwemhulpmiddelen: van zwemvleugels tot reddingsvest.
  • Doe je kind geen zwemvleugels om in zee als de wind naar de zee waait, of in open water met stroming of harde wind. Dan kan je kind afdrijven.
placeholder
1 op de 5
verdrinkingsslachtoffers op de spoedeisende hulp is een kind van 1 of 2 jaar

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.