Alles over zwemles

Wat moet je weten over de (zwem)veiligheid van jouw kind?

De meeste kinderen die verdrinken, zijn tussen 0 en 4 jaar oud. Betekent dat dan dat jouw kind op zo jong mogelijke leeftijd naar zwemles moet? In dit blog vertel ik je wat wij van de Nationale Raad Zwemveiligheid adviseren als het gaat om zwemlessen. En waar je als ouder aan moet denken zolang jouw kind nog niet kan zwemmen.

Foto van Chantal Tolboom-Heintjes - NRZ
Auteur
Chantal Tolboom-Heintjes - NRZ

Nederland is een waterrijk land. Je komt dan ook op allerlei manieren in aanraking met water. Er wordt gewandeld, gespeeld en met auto’s en fietsen gereden langs de vele kanalen, meren, vijvers en sloten die in de omgeving voorkomen. Als het mooi weer is, zoeken we massaal verkoeling op rond en in het water. We gaan naar meren, sloten of de zee, of maken gebruik van zwembaden of andere zwemgelegenheden.

Iedereen ‘zwemveilig’

Omdat water en zwemmen zo’n vanzelfsprekend onderdeel zijn van onze cultuur, is het belangrijk dat iedereen ‘zwemveilig’ is. Dat betekent dat je in staat bent om in en om het water te overleven, en om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in de Nederlandse watercultuur. Totdat kinderen goed hebben leren zwemmen en wat ouder zijn, is het van levensbelang om ze in de buurt van water goed in de gaten te houden

. Jonge kinderen kunnen al in een klein laagje water verdrinken. Laat jouw jonge kind dus ook in bad of het zwembadje in de tuin nooit alleen!

Adviesleeftijd starten zwemles

De adviesleeftijd om te starten met zwemles is 4,5 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. Een kind begint op vierjarige leeftijd op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Als je een halfjaar met zwemles wacht, zal jouw kind makkelijker door de zwemlessen heen lopen. Je kind is dan gewend om les te krijgen in een groep en heeft meer kracht. Daar komt bij dat de eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, te hoog zijn voor een kind van 3 jaar. Het duurt naar verhouding veel langer om de vaardigheden aan te leren. Zelfs een kind van 4 kan motorisch gezien moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. 

Oriënteren bij 3 jaar 

Wij adviseren je om je te gaan oriënteren op waar je wilt dat jouw kind zwemles krijgt, als je kind 3 jaar is. Iedere zwemlesaanbieder heeft een visie op zwemonderwijs waardoor de zwemlesmethode

(denk hierbij aan bijvoorbeeld groepsgrootte) kan verschillen. Binnen een zwembad zijn vaak meerdere aanbieders actief, zoals zwemverenigingen, zwemscholen of het zwembad zelf. Wie heeft een Licentie Nationale Zwemdiploma’s? Krijgt een kind altijd van dezelfde lesgever les? Hoe is deze opgeleid? Door zelf te gaan kijken, krijg je als ouder een goed beeld. De wachtlijsten kunnen erg lang zijn, dus adviseren we om je kind al wel vanaf 3 jaar op de lijst te plaatsen en daarbij aan te geven het pas vanaf 4,5 jaar op te roepen. 

Zwemmen met peuters

Wil je dat jouw kind al vóór de vierde verjaardag went aan water? Dan zijn er vanaf zeer jonge leeftijd activiteiten in het zwembad om kinderen op een plezierige manier te laten bewegen in water. Er bestaan verschillende namen voor deze activiteiten: ouder- en kindzwemmen, baby- en peuterzwemmen, guppy- en puppyzwemmen of overlevingszwemmen. Zo kan je kind ervaring opdoen in het water. Het idee van dit soort activiteiten is, dat jonge kinderen in een een paar lessen bijvoorbeeld leren draaien en drijven, of vanuit het water op de kant kunnen klimmen. Het helpt je kind watervrij te worden. Wanneer jouw kind dan vanaf 4,5 jaar begint met de zwemlessen, voelt het zich wellicht al vrij en vertrouwd in het water. Dan kan de eerste fase van het zwemlestraject mogelijk wat sneller doorlopen worden. Daarbij is de kans groter dat je kind met plezier aan het zwemlestraject start.

Ook toezicht na behalen zwemdiploma

Jonge kinderen die net hun zwemdiploma A hebben behaald, kunnen al best veel maar zijn nog zeker niet volledig zwemveilig. Dit heeft met een paar factoren te maken. Zo is het zwembad waar ze les hebben gehad bekend en vertrouwd voor ze. Maar gaan ze ergens anders zwemmen, dan kan dit een kind onzeker maken waardoor het opeens minder goed zwemt. Als je dan de tijd neemt om samen met je kind een paar baantjes te zwemmen en leuke dingen te doen in het water, dan bouwt het ook in dit vreemde zwembad weer zelfvertrouwen op en zwemt het een stuk ontspannener verder. 

Zwemmen in open water

In open water is dit vertrouwen nog belangrijker, omdat het water donkerder is en je er niet doorheen kunt kijken. We adviseren dan ook om na het diploma A eerst B en C (de Nationale Norm Zwemveiligheid

) te halen, zodat jouw kind meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd, meer vaardigheden heeft geleerd en een goede zwemconditie heeft gekregen. Dat laatste raakt je kind overigens ook weer kwijt als het niet regelmatig blijft zwemmen. Het is belangrijk om jouw kind ook na het behalen van het zwemdiploma goed in de gaten te blijven houden.
Animatie zwemveiligheid

Het belang van zwemles 

Kinderen van ouders met een laag inkomen of met een niet-westerse afkomst hebben minder vaak een diploma of alleen het A-diploma, dan kinderen van ouders met een hoger inkomen of kinderen van Nederlandse komaf. Het is belangrijk dat ook ouders die niet zijn opgegroeid met water weten wat het belang is van zwemles en wat zwemles inhoudt in Nederland. Onderstaand filmpje laat dat zien, en wanneer en waar je veilig kunt zwemmen.

Nederland waterland

De kosten van zwemles 

De tarieven van verschillende zwemlesaanbieders lopen uiteen. De meeste gemeenten hebben regelingen om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mee te laten doen aan sportactiviteiten. Zo zijn er ook financiële middelen om zwemles te volgen. Je kunt bij jouw gemeente informatie opvragen over de mogelijkheden.

Tip van de redactie

Tip van de redactie

Bekijk ook de Facebookpagina Opgroeien in Nederland, die speciaal bedoeld is voor Arabisch sprekende ouders die in Nederland zijn komen wonen. 

Alles over zwemles

Op de website www.allesoverzwemles.nl van de Nationale Raad Zwemveiligheid vind je allerlei praktische vragen en antwoorden over zwemlessen.

Naar de website

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.