Een veilig zwembad in de tuin

Tips om verdrinking te voorkomen

Heerlijk, een zwembad in de tuin! Zorg er wel voor dat het zwembad veilig is voor je kind. We geven je een paar belangrijke tips. Deze tips zijn trouwens ook handig als je buren of vrienden een zwembad in de tuin hebben. Of als je een zwembad hebt bij je vakantiehuisje of hotel.

Maak goede afspraken

  • Leer je kind dat het alleen samen met jou bij het zwembad mag spelen.
  • Ruim meteen na het spelen het waterspeelgoed op. Denk aan zwembandjes, opblaasbare krokodillen, enzovoort. Als je dat niet doet, wil je kind graag terug naar het zwembad. En misschien gebeurt dat op een moment dat je er niet bij bent.
  • Ben je met andere volwassenen? Spreek dan goed af wie op welk kind let. Ga er niet zomaar vanuit dat iemand anders oplet als je even weg bent.
  • Laat broertjes of zusjes nooit letten op kinderen die niet kunnen zwemmen.

Maak het zwembad veiliger

  • Plaats een hek om het zwembad waar je kind niet doorheen kan. Maak het hek minstens 1,20 meter hoog. Zorg ervoor dat er tussen de spijlen van het hek maximaal 10 centimeter ruimte zit. Zorg dat het hek een zelfsluitende deur heeft die je kind niet kan openmaken.
  • Is er een zwembad in de buurt met diep water waar geen hek omheen staat? Zorg dat je het hek van je eigen tuin goed afsluit. Je kunt je kind ook een reddingsvest aantrekken, maar dat werkt alleen bij diep water waar een kind niet kan staan.
  • Een afdekzeil is geen goede beveiliging tegen verdrinking. Je moet het zeil namelijk telkens na het zwemmen over het bad leggen en dat wordt wel eens vergeten. Ook kan een kind onder het zeil kruipen en zo in het water terechtkomen.
  • Gebruik ‘plonsalarmen’. Dit zijn drijvers die in het water liggen en alarm geven als er een kind in het water valt. Het beste is een alarm dat onder het wateroppervlakte ligt. Er bestaan ook plonsalarmen die je om de pols van je kind doet en een alarm geven als de polsband nat wordt. Het nadeel is dat ze ook alarm geven als de polsband op een andere manier nat wordt, bijvoorbeeld bij het handen wassen. Gebruik een alarm nooit als enige beveiliging, maar alleen als hulpmiddel. Blijf altijd zelf op je kinderen letten!

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.