Voorkom verdrinking bij kinderen van 4 tot 12 jaar

Zorg voor een veilige omgeving

Kinderen tussen 4 en 12 jaar weten beter dan jongere kinderen hoe gevaarlijk water kan zijn. Op deze leeftijd is het vooral belangrijk dat jouw kind zwemlessen volgt. En dat je kind ook na de zwemlessen blijft oefenen met zwemmen.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Kinderen tot 4 jaar kun je met een hekje tegenhouden bij het water. Maar dat lukt niet bij oudere kinderen. Als zij bij het water willen komen, dan komen ze daar ook. Want ze kunnen bijvoorbeeld steeds beter klimmen, sneller rennen en hoger springen. Daarom is het belangrijk dat ze kunnen zwemmen, dat ze niet per ongeluk in het water terechtkomen en dat ze zelf uit het water kunnen komen. Dat lukt bijvoorbeeld als het water langs de kant niet te diep is en de kade of rand niet te hoog.

Begin met zwemles als je kind 4,5 tot 5 jaar is

Hoe eerder je kind kan zwemmen, hoe beter. 4,5 tot 5 jaar is een goede leeftijd om te beginnen met zwemles, omdat je kind dan al gewend is om les te krijgen in een groep. Ook heeft je kind dan genoeg kracht om te leren zwemmen.

Het is belangrijk dat je kind na het zwemdiploma blijft zwemmen

Veel ouders denken dat hun kind zich kan redden in het water als de zwemdiploma’s behaald zijn. Maar kinderen tot en met 6 jaar oud kunnen nog niet zwemmen zonder dat iemand ze in de gaten houdt. Dat geldt ook voor oudere kinderen die na het behalen van hun zwemdiploma stoppen met zwemmen. Het is belangrijk dat je kind blijft oefenen.

Lees meer over zwemlessen in het blog Alles over zwemles

Ga naar het blog

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.