Voorkom verdrinking bij kinderen van 0 tot 4 jaar

Houd je kind goed in de gaten

Kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben een grotere kans om te verdrinken dan oudere kinderen. Daarom adviseren wij je om jouw kind nooit uit het oog te verliezen als er water in de buurt is. Dat kan ook een ondiep peuterbadje zijn.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Voor jonge kinderen tot 4 jaar is verdrinking één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen. Zij belanden ook het vaakst in het ziekenhuis nadat ze bijna zijn verdronken.

Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter

Kinderen kunnen verdrinken als ze spelen in de buurt van water, zoals een sloot of het zwembad. Maar verdrinken gebeurt vooral ook thuis of in de buurt. Bijvoorbeeld in bad of in een zwembadje in de tuin. Een ongeluk kan al gebeuren als ouders even weglopen of worden afgeleid, bijvoorbeeld door hun telefoon.

Kleine kinderen komen vaak per ongeluk in het water terecht

Kinderen onderzoeken alles in de omgeving, maar ze zien nog geen gevaren. Omdat ze nog niet zo goed kunnen bewegen, lopen ze grotere kans in het water terecht te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed stoppen als ze van een heuvel naar beneden rennen. Of ze verliezen hun evenwicht als ze op een randje staan. Ook kunnen kleine kinderen vaak niet zelf uit het water komen.

Zorg ervoor dat jouw kind niet per ongeluk in het water terechtkomt

Het heeft weinig zin kinderen in deze leeftijd te waarschuwen voor de gevaren van water. Ze zijn te jong om het gevaar te begrijpen. Met een goed hek of andere afscheiding houd je je kind eenvoudig weg bij het water. Maar ons belangrijkste advies: houd je kind steeds goed in gaten. Laat je kind nooit alleen in bad, in een tuin met een vijver of in een zwembadje. Ben je even weg? Spreek dan goed af wie er op je kind let.

De 4 van Veilig in en om water: de belangrijkste adviezen om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.