Acht manieren om risicovol te spelen

Risicovol spelen kan op verschillende manieren. En iedere manier leert je kind nieuwe vaardigheden om beter om te gaan met risico’s. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Foto van Zeina Bassa
Auteur
Zeina Bassa

Het leven bestaat uit vallen en opstaan. Als je je kind ruimte geeft om risicovol te spelen, leer je je kind om beter om te gaan met risico's. Want de speelomgeving van een kind is het ‘oefenveld’ voor het echte leven. Maar welk spel biedt de beste kansen? We onderscheiden acht manieren van risicovol spelen, die we uitleggen in een speelplan.

Manieren van risicovol spelen

Wat risicovol spelen precies is en wat de voordelen zijn kun je hier lezen. Hier gaan we in op de verschillende manieren van risicovol spelen: het gaat om acht belangrijke vormen.

Per vorm leggen we je uit:

  • Wat verstaan we onder deze vorm? 
  • Wat betekent dit in de praktijk? Leuke voorbeelden en tips om aan de slag te gaan met risicovol spelen met kinderen in elke leeftijd.
  • Hoe begeleid je je kind hierin het beste? Risicovol spelen betekent namelijk niet dat je je kind helemaal laat gaan. Kijk altijd goed naar jouw kind en bepaal zo wat je kind wel of niet kan.
  • Welke vaardigheden leert je kind door deze vormen van risicovol spelen?

 

Bekijk alle vormen van risicovol spelen en bedenk hoeveel vormen jij aanbiedt aan je kind. Hoe meer afwisseling, hoe beter voor de ontwikkeling van je kind! De test van de Groeiboom helpt je hierbij. Ook krijg je leuke opdrachten en tips om je kind meer risicovol te laten spelen: een speelplan voor de verschillende manieren van risicovol spelen!

Ontdek welke speeltypes jij en je kind zijn

Met deze test weet je ’t binnen een paar minuten.

Doe de test

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.