De leukste manieren en plekken om risicovol te spelen!

Risicovol spelen kan op veel manieren. Hieronder geven we je inspiratie en vertellen we op welke plekken in Nederland je de leukste buitenspeel-avonturen kunt beleven met je kind. En heb je zelf leuke voorbeelden? Laat het ons weten!

In een boom klimmen, schommelen met een autoband of een vuurtje stoken... Op deze pagina vind je ter inspiratie de leukste plekken van Nederland om risicovol te spelen!  

Maar het liefste verzamelen we inspirerende voorbeelden van andere ouders! Heb je zelf een leuke en uitdagende spelsuggesties voor kinderen? Stuur een mail naar info@veiligheid.nl onder vermelding van risicovol spelen. De meest inspirerende voorbeelden plaatsen we op deze pagina. 

Inspirerende voorbeelden

Wat denk je bijvoorbeeld van deze vader, die voor zijn dochter een heel parcours heeft gemaakt. Je kunt in je achtertuin of in huis ook zelf een parcours bouwen voor je kind, waarbij de grond natuurlijk niet geraakt mag worden!

Je eigen tuin avontuurlijker maken door bijvoorbeeld een totempaal te bouwen, of een schommel van een autoband? Hier vind je stappenplannen en concrete tips voor leuke activiteiten om samen met je kinderen de natuur op een avontuurlijke manier te beleven.

Maak van een tak een katapult of speel er eens op een fantasierijke manier mee. In het 'Bos Boek' staan nog veel meer leuke suggesties.

De leukste plekken in Nederland om risicovol te spelen

Wil je een keer erop uit met je kind? Dan kun je kiezen voor plekken waar je kind lekker risicovol kan spelen! 

  • De website van Playadvisor toont ruim 9.000 speelplekken verspreid over heel Nederland. Je kunt selecteren op binnenspeeltuin, natuurspeeltuin, openbare speeltuin en speeltuinvereniging.
  • Ook de speelnatuurkaart van Springzaad laat speelnatuurlocaties in alle provincies van Nederland zien. De meest bijzondere speelplekken staan extra duidelijk aangegeven op deze kaart.
  • Er zijn ook verschillende initiatieven in Nederland waarvoor kinderen zich kunnen aanmelden voor kindervakantieweken, huttenbouwweken en timmerdorpen. Bijvoorbeeld de huttenbouwweek in Flevoland en het Spijkerdorp in Drachten.
  • Op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende activiteiten voor kinderen in alle provincies. Je kunt hierbij aangeven welke activiteit je wilt doen. Klik bijvoorbeeld eens op de activiteit ‘speelbos of – natuur’ en je ziet verschillende plekken waar je kind lekker kan kliederen, klimmen en ravotten.
  • Op meerdere plekken in Nederland vind je een 'Jeugdland'; terreinen waar kinderen hutten kunnen bouwen, skelteren, spelen op grote speeltoestellen, vuur maken, ontdekken rond en op het water en nog heel veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld naar Jeugdland Haarlemmermeer of naar bouwspeelplaats Het Landje in Amsterdam.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.