placeholder

Doe de test: hoe kan jouw kind risicovol spelen?

Risicovol spelen is goed voor de ontwikkeling van jouw kind. Maar hoe pak je dat aan? Waar vind je activiteiten die bij jouw kind passen en waar jij je ook goed bij voelt? Wat voor ouder je ook bent en wat voor kind je ook hebt, wij helpen je hierbij!

Ieder kind is anders. Het ene kind zit zo in de hoogste boom, terwijl een ander kind heel voorzichtig naar de eerste tak klimt. Maar ook jij als ouder bent uniek. Waar sommige ouders hun kind stevig vasthouden terwijl het voor het eerst zonder zijwieltjes fietst, geven anderen hun kind een zetje met de kans dat ze een keer omvallen. 

Doe de test!

Om aan de slag te gaan met risicovol spelen is het belangrijk dat zowel jij als je kind je hier goed bij voelen. Check welk type ouder jij bent, welk type jouw kind is en wij geven jullie 3 uitdagingen die bij jullie passen. Per uitdaging geven wij verschillende activiteiten en tips. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. 

Stap 1: Welk type ouder ben jij?

Wat doe jij als je kind in een klimrek klimt? Of wanneer jouw kind groente wil snijden of marshmallows wil roosteren? Laat jij je kind vrijuit stoeien? Of een zelfgebouwde boomhut maken?

Welk type ben jij? Klik op de link van de omschrijving die het beste bij jou past en ga door naar stap 2: Welk type kind heb jij?

 

Ik vermijd risico's

Ik grijp in. Ik hoor mezelf vaak dingen roepen zoals: "Pas op", "Voorzichtig", "Kijk uit", "Dat is gevaarlijk". Ik laat mijn kind vaak stoppen met een activiteit.

placeholder
Ik ben voorzichtig

Ik hou mijn kind in de gaten, maar ik zeg of doe niets. Soms help ik mijn kind in situaties die ik spannend vind voor mijn kind. 

placeholder
Ik stimuleer mijn kind

Ik kijk goed naar mijn kind. Ik moedig mijn kind aan wanneer mijn kind een nieuwe uitdaging aan wil gaan. Als mijn kind iets (nieuws) wil uitproberen, dan laat ik mijn kind dat zelf doen. Kortom: ik stimuleer mijn kind (meer) risicovol te spelen.

placeholder

Of bekijk alle uitdagingen om je kind (meer) risicovol te laten spelen. 

Naar alle uitdagingen

Meer over onderwerpen:

Meer over levensfases:

Meer locaties: