De 4 van Veilig mee op de fiets

Zo neem je jouw baby of kind veilig mee op de fiets

Nederland is een fietsland! We zijn eraan gewend om veel op de fiets te doen. Als je kinderen krijgt, wil je die natuurlijk ook op de fiets meenemen. Hieronder lees je hoe je dat veilig doet: de 4 belangrijkste adviezen om jouw kindje veilig mee te nemen op de fiets. Van baby tot het moment dat jouw kind zelf gaat leren fietsen.

Hoe je je kind het beste kunt vervoeren, hangt af van de leeftijd, het gewicht en de ontwikkeling van je kind. Om je kind veilig mee te nemen op de fiets, hebben we de 4 belangrijkste adviezen voor je op een rij gezet.

Bij het vervoeren van kinderen op de fiets komt het vaak voor dat een kindervoetje tussen de spaken komt. Vooral  bij kinderen van 3 tot en met 6 jaar gebeurt dit vaak. Dit kan voor ernstige verwondingen zorgen! Bijna 1 op de 3 van deze kinderen breekt daarbij een bot. Met goede voetbeschermers

 kun je dit voorkomen. 

Baby’s mogen pas in een fietsstoeltje als ze goed zelf kunnen zitten. Tot die tijd zijn er twee manieren

om je baby zo veilig mogelijk mee te nemen op de fiets.

Zodra je baby goed zelf kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur van je fiets. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Als je kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en ook niet fijn) om je kindje voor op je fiets mee te nemen. Je gebruikt dan een fietsstoeltje achter op je fiets. Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen tot 22 kilo. Dat is ongeveer tot 5 jaar. 

Leer jouw kind zelf fietsen!

Zo pak je dat aan

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.