Fietszitje achter (tot 5 jaar)
Weegt jouw kind 15 kilo of meer? Dan is het niet meer veilig om je kind voor op de fiets mee te nemen. Je gebruikt dan een fietsstoeltje achter op de fiets. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen en gebruiken van zo’n fietsstoeltje.
Als je kind zwaarder wordt, dan is het niet meer veilig (en ook niet fijn) om je kind voor op de fiets mee te nemen. Dit is ongeveer wanneer je kind 3 jaar oud is. Je kunt dan een zitje achter op je fiets gebruiken.
Regels voor een stoeltje achter op de fiets
Voor het fietsstoeltje achter geldt de Europese norm NEN-EN 14344. Het is bedoeld voor kinderen tot 22 kilo. Dit is ongeveer tot 5 jaar. Lees in de handleiding vanaf welk gewicht van je kind je het stoeltje mag gebruiken.
Fietszitje goed vastzetten
- Een stoeltje dat je op de bagagedrager vastzet, moet een extra stang hebben die je aan het frame van je fiets vastmaakt.
- Bescherm de vingers van je kind! Koop een speciaal hoesje om de veren onder je zadel te verbergen.
- Zorg ervoor dat het stoeltje op de juiste plek vastzit. Zit het te ver naar voren? Dan heeft je kind geen ruimte. Te ver naar achteren is gevaarlijk: het zitje kan dan door het gewicht van je kind achterover kantelen. Lees de handleiding. Of laat het stoeltje vastzetten door de fietsenmaker.
Je kind vastmaken
Zet de riempjes van het stoeltje strak vast. Maak ook altijd de voetriempjes vast en trek deze strak genoeg aan. Ook al maak je maar een kort fietsritje! Uit onderzoek blijkt dat ouders de riempjes bij de voeten vaak niet (goed) vastmaken. Daardoor kunnen de voetjes van je kind tussen de spaken komen.
Zorg voor goede spaakafscherming met voetbeschermers
Een
komt vaker voor dan je denkt. Vooral in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar gebeurt dit vaak. Dit kan zorgen voor ernstige verwondingen. Je kunt dit voorkomen door:- zo lang mogelijk een fietsstoeltje te gebruiken als je kind achter op de fiets zit
- je kind goed vast te maken met de schouderriempjes en de voetriempjes
- voetbeschermers te gebruiken.
Bescherm de voetjes van je kind
Controleer of jouw fietsstoeltje voldoende spaakafscherming heeft. Misschien moet je nog extra bescherming op je fiets zetten:
- Bij bijna alle nieuwe fietsstoeltjes zit de spaakafscherming aan het zitje vast. Bij de voetensteuntjes zit een grote harde plaat die de voeten van je kind beschermen. Op de foto hieronder zie je hoe dat eruit ziet.
- Oudere fietsstoeltjes hebben alleen bakjes waar de voeten van je kind in kunnen. Daarnaast heb je nog extra beschermplaten nodig. Soms zitten die bij het stoeltje, maar meestal niet als je een tweedehands fietszitje koopt. Koop dan losse beschermplaten om op je fiets te zetten.
- Let op: jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.
Tips voor als je op pad gaat
- Gebruik je even een andere fiets of is het maar een kort ritje? Gebruik ook dan áltijd een fietsstoeltje mét spaakafscherming.
- Probeer het stoeltje met je kind eerst uit (in de winkel). Kijk of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen. Bedenk dat kinderen snel groeien! Maak de beschermplaten zó vast, dat ze lang goed zitten. En controleer dat regelmatig.
Te groot voor een stoeltje? Blijf voetbeschermers gebruiken
Past je kind niet meer in een fietsstoeltje? Of is hij zwaarder dan 22 kilo? Dan hoeft je kind niet meer in een stoeltje. Blijf dan wel de voetsteuntjes en beschermplaten gebruiken. Zo komen de voeten niet tussen de spaken. Gebruik deze spaakafscherming zo lang mogelijk. Fietstassen zijn ook geschikt als bescherming. De voeten van je kind kunnen daar makkelijk in.
Zelf leren fietsen
Rond 5 jaar kun je je kind ook
. Dan hoeft je kind minder (vaak) achterop.Veilig op de fiets-check
Weten of je veilig fietst met je kind? Doe de Veilig op de fiets-check!