Fietsstoeltje voor (vanaf 9 tot 12 maanden)

Hoe neem je jouw kind veilig mee voor op de fiets?

Als jouw kindje tussen de 9 en 12 maanden oud is, dan kan je kind mee in een fietsstoeltje op de fiets. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen en gebruiken van een fietsstoeltje voor aan het stuur van jouw fiets.

Zodra je kind goed zelf kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje. Meestal kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Veel kinderen van 6 of 7 maanden kun je wel al rechtop zetten en dan blijven ze zitten. Maar als je ze een duwtje geeft, dan vallen ze om. Dan is het dus nog niet veilig om je kind mee te nemen in een fietszitje.

Regels voor een fietsstoeltje dat je voor op je fiets vastmaakt

Voor het fietsstoeltje geldt de Europese norm NEN-EN 14344. Het is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is ongeveer tot 3 jaar. Is je kind zwaarder? Dan is het niet meer veilig om je kindje voorop mee te nemen. Gebruik dan een fietsstoeltje achter op je fiets

.

Fietszitje goed vastzetten en je kind vastmaken

  • Controleer of het fietsstoeltje op jouw fiets past. 
  • Maak het fietsstoeltje vast aan de stuurpen. 
  • Probeer het fietszitje met je kind erin eerst uit (in de winkel). Let erop, of je je stuur nog genoeg kunt draaien. Kijk ook of de voetjes van je kind niet klem kunnen gaan zitten in de kabels als je stuurt. 
  • Lees altijd de handleiding als je het fietsstoeltje vastzet op je fiets. Of laat het stoeltje vastmaken door de fietsenmaker. 
  • Zorg dat je kindje altijd de riempjes om heeft, en dat ze goed strak zitten. Ook bij een kort fietsritje! Maak altijd de schouderriempjes én de voetriempjes vast. 
De 4 van Veilig mee op de fiets - Riempjes vast

Tips voor als je op pad gaat

  • Zorg dat je fiets niet kan omvallen als je je kindje in of uit het stoeltje tilt. Bij sommige fietsen kun je het voorwiel vastzetten en heb je een brede standaard. Dit is handig omdat de fiets dan stabieler staat. 
  • Laat je fiets nooit alleen op de standaard staan als je kindje in het stoeltje zit. Ook niet als je een brede standaard hebt! Doe bijvoorbeeld eerst de boodschappen op de fiets en daarna pas je kind. 
  •  Bedenk dat er extra gewicht op je fiets zit en dat je daardoor langzamer kunt remmen en kunt wegrijden. 
  • Maak in het begin alleen maar korte ritjes. Gaat dat goed? Maak de ritjes dan steeds iets langer. Kies wegen zonder hobbels en kuilen. 
  • Een fietstocht is voor een klein kind heel vermoeiend. Huilt je kindje? Of merk je op een andere manier dat je kind het niet meer fijn vindt? Dan is het tijd om pauze te houden of te stoppen.

Veilig op de fiets-check

Weten of je veilig fietst met je kindje? Doe de Veilig op de fiets-check!

Naar de check

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.