Andere fietsstoeltjes: zadel op stang en tweepersoonszitje

Extra mogelijkheden voor gezinnen met meer kinderen

Heb je meerdere kinderen en kunnen ze allebei niet meer in een voorzitje op de fiets? Dan zijn er andere mogelijkheden, zoals een zadel op de stang of een tweepersoonszitje. In dit blog leg ik je uit wanneer je die gebruikt en hoe je dat veilig doet.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Heel leuk, die regels voor het veilig meenemen van kinderen op je fiets. Maar wat nou als je meerdere kinderen hebt die zwaarder zijn dan 15 kilo en nog niet zelf kunnen fietsen? Hieronder bespreek ik twee andere mogelijkheden, zodat je alsnog met je kinderen veilig op pad kunt met de fiets!

Een zadel op de stang

Je kunt een los, klein zadeltje op de stang van je fiets vastmaken voor je kind. Dit werkt goed voor rustige kinderen vanaf 3-4 jaar tot ongeveer 6-7 jaar. Het gewicht van je kind zit op het frame en heeft geen invloed op het besturen van je fiets. 


Zo gebruik je het zadel op de stang veilig 

 • Maak het zadel goed vast. Zorg ervoor dat het op de juiste plek zit. Als het te ver naar voren zit, dan heeft je kind geen ruimte. Zit het te ver naar achteren? Dan heb je zelf geen ruimte. Kijk ook of de voetjes van je kind niet klem kunnen komen als je stuurt. Lees altijd de handleiding. Of laat het extra zadel vastmaken door de fietsenmaker. 
 • Zet je kind goed vast. Maak altijd de voetriempjes vast en doe dat strak genoeg. 
 • Zorg voor goede spaakafscherming. Kijk of de voetjes van je kind niet tussen de spaken van je voorwiel kunnen komen. Is dat wel zo? Zorg dan voor goede voetbeschermers bij het voorwiel: twee harde plastic schermen die je tussen de voetensteuntjes en het wiel vastmaakt. 


Tips voor als je op pad gaat 

 • Let op of je kind moe wordt. Een zadeltje op de stang biedt niet genoeg steun voor een slapend kind.
 • Praat met je kind tijdens het fietsen. Waarschuw je kleintje als je remt of als je scherpe bochten of hobbels neemt. 

Tweepersoonszitje

Wil je twee kinderen achterop meenemen? Dan heb je verschillende mogelijkheden: 

 • Je kunt een tweepersoonszitje vastmaken op je bagagedrager.
 • Je kunt een verlengde bagagedrager op je fiets zetten, zodat er twee fietszitjes achter elkaar passen. Of twee rugleuningen met voetensteunen.
 • Er zijn ook tweepersoonszitjes die de bagagedrager vervangen

Let op: De meeste tweepersoonszitjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn geen wettelijke regels voor tweepersoonszitjes. Kijk dus zelf goed of het zitje veilig is. 


Zo gebruik je een tweepersoonszitje veilig: 

 • Maak het zitje goed vast. Zorg ervoor dat de verlengde bagagedrager en/of de fietszitjes goed vastzitten. Lees altijd de handleiding. Of laat het zitje vastmaken door de fietsenmaker. 
 • Zet je kinderen goed vast. Maak daarbij altijd de voetriempjes vast en doe dat strak genoeg. 
 • Zorg voor goede spaakafscherming. Tweepersoonszitjes hebben geen spaakafscherming. Koop dus zelf goede voetbeschermers: twee harde plastic schermen die je tussen de fietszitjes en het wiel vastmaakt. Let op: een jasbeschermer beschermt niet genoeg. En ook voetensteuntjes met voetriempjes zijn vaak niet veilig genoeg.


Tips voor als je op pad gaat 

 • Let op of je kinderen moe worden. Een tweepersoonszitje biedt niet genoeg steun voor slapende kinderen.
 • Met een tweepersoonszitje is de kans groter dat de fiets omvalt. De achterkant van de fiets is namelijk extra zwaar. Let dus goed op als je afstapt. Ook kan het stuur een beetje opgetild worden, waardoor je fiets minder goed stuurt. 

Zelf leren fietsen

Vanaf ongeveer 5 jaar kan je kind zelf leren fietsen. Dan hoeft je kind minder (vaak) achterop. Lees meer over het zelf leren fietsen bij kinderen.  

Ga veilig op pad met De 4 van Veilig mee op de fiets!

Naar adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.