Baby veilig mee op de fiets

Het is heerlijk om met je baby op de fiets erop uit te gaan. En soms ook handig, bijvoorbeeld als je een ouder kind van en naar school brengt op de fiets. Er zijn twee manieren om je baby veilig te vervoeren op de fiets. Welke twee? Dat lees je hieronder. Belangrijkste tip: neem je baby pas op de fiets mee, als je kind het hoofdje rechtop kan houden.

Kan je baby nog niet goed zelf zitten? Dan mag je kind nog niet in een fietsstoeltje. Er zijn dan twee manieren om je jonge baby veilig mee te nemen op de fiets. Wij adviseren om je baby pas op de fiets mee te nemen, als je kind het hoofdje rechtop kan houden. Dit is ongeveer rond de 4 maanden.

Twee manieren voor baby op de fiets

  • In een babyautostoel of babyschaal die stevig vastzit in een fietskar of bakfiets. Zet het autostoeltje of de babyschaal liefst tegen de rijrichting in. De bak of de kar én het stoeltje beschermen jouw kindje. 
  • In een babyautostoel die je met een speciale drager op de fiets vastmaakt. Met deze speciale drager mag je je baby vanaf een leeftijd van 4 maanden meenemen. Dat staat ook in de handleiding.

Zorg dat het autostoeltje of de babyschaal goed vastzit. Lees altijd de handleiding. Of laat het stoeltje vastzetten door de fietsenmaker.

Tip!

Tip!

Maak je baby in het stoeltje altijd vast met de gordels. En trek de gordels goed strak. 

Tips voor als je op pad gaat 

  • Probeer trillingen en schokken te voorkomen. Kies voor wegen zonder hobbels en kuilen. Heb je een fietskar of bakfiets? Zorg dat deze een goede vering heeft. Heftig trillen kun je vaak oplossen met extra gewicht (bijvoorbeeld nog een kind, boodschappen of een zak zand). 
  • Let goed op je kind. Denk je dat je baby het niet (meer) fijn vindt?  Huilt je baby? Dan is het tijd om pauze te houden of te stoppen. 
  • Maak in het begin alleen maar korte ritjes. Gaat dat goed? Dan kun je de ritjes steeds iets langer maken.

Onveilig: baby in draagzak of draagdoek 

Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd. Je kind kan uit de draagzak vallen en jij kunt boven op je kind vallen.

Neem baby’s pas mee als ze hun hoofd rechtop kunnen houden

Er is geen minimum leeftijd waarop je je baby in een autostoeltje of babyschaal op de fiets mag meenemen. Wij adviseren wel om je baby pas op de fiets te vervoeren, als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Dat is ongeveer rond de 4 maanden. Vooral in het begin is het belangrijk dat je alleen korte ritjes maakt. En kies wegen zonder hobbels, drempels en trillingen. 

Vanaf het moment dat jouw kindje goed zelfstandig kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur

. Wanneer dat is, verschilt per baby. Meestal is dat vanaf ongeveer 9 maanden, maar kan ook rond de 12 maanden zijn.

Veilig op de fiets-check

Weten of je veilig fietst met je baby? Doe de Veilig op de fiets-check!

Naar check

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.