Veilig in de peuterautostoel

Wanneer jouw kindje niet meer in de babyautostoel past, stap je over naar de peuterautostoel. Wat is een peuterautostoel en hoe kun je die het beste gebruiken? In dit artikel lees je er meer over.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Een peuterautostoel is geschikt voor kinderen van 60-105 cm of van 9 tot 18 kg. Dit hangt af van de veiligheidsnorm van het autostoeltje. Het maximale gewicht of de maximale lengte waarvoor de peuterautostoel geschikt is, staat altijd op de sticker op de zijkant van het stoeltje.

Wanneer heb je een peuterautostoel nodig?

 

 

Belangrijke tips als je een peuterautostoel gebruikt

Heeft je kind een peuterautostoel nodig? Let dan op het volgende: 

Laat je kind achteruit zitten

In sommige peuterautostoeltjes kun je (of moet je) je peuter achteruit vervoeren. In andere kijkt je kind vooruit. Voor de veiligheid van je kind is het belangrijk om hem of haar zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat hun hoofd in verhouding zwaar is. Als je je kind achteruit vervoert, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd. Bij stoeltjes die voldoen aan de nieuwe R129/i-Size norm, moet je je kind tot 15 maanden achteruit vervoeren. 

Zet het peuterstoeltje op de achterbank

Airbag label aan autostoel

Zet de peuterautostoel het liefst op de achterbank. Dat is de veiligste plek. In de wet staat dat je een peuterautostoel ook voorin mag plaatsen. Denk er dan wel aan om de airbag uit te schakelen. Je kind kan die namelijk met een harde klap tegen zich aan krijgen. Kun je de airbag niet uitzetten? Schuif de bijrijdersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

Vervoer je je peuter achteruit op de bijrijdersstoel? Ben ben je verplicht om (net als bij de babyautostoel) de airbag uit te schakelen. Lees altijd de handleiding van de airbag en volg de instructies op.

 

Zet de autostoel en je peuter goed vast 

Het is natuurlijk belangrijk dat je de autostoel goed in de auto vastzet. Ook moet je je peuter veilig vastzetten in de autostoel. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 4 op de 10 peuters te los in de autostoel zit. Lees ook onze tips voor het vastzetten van de autostoel met Isofix of de autogordel en het vastzetten van je peuter in de peuterautostoel. 

Zet je kind zonder winterjas in de stoel 

Doe je peuter geen winterjas aan in de autostoel. Je kunt de riempjes dan niet strak genoeg aantrekken (maximaal 1 cm ruimte). Bij een botsing wordt de winterjas helemaal platgedrukt en zitten de riempjes opeens veel te ruim! Is het koud? Leg dan een dekentje over je kind en over de riempjes. Wil je de winterjas toch aanlaten? Zorg er dan voor dat je de riempjes echt strak aantrekt. 

Tip!

Tip!

Stap niet te snel over op de volgende autostoel

Stap niet te snel over naar een kinderautostoel

Ouders stappen vaak te snel over

naar een grotere autostoel voor hun kind. Dat is niet veilig, want een te grote autostoel geeft minder goede bescherming. Je peuter is pas te groot voor de peuterautostoel:  
  • als de riempjes op de hoogste stand staan en alsnog achter de schouders van je peuter vandaan komen.  
  • als je kindje meer weegt dan het gewicht dat op de sticker op de zijkant van het stoeltje staat   
  • als je peuter groter is dan de lengte die op de sticker op de stoel staat.  

Is minstens één van deze drie dingen het geval? Stap dan over naar de kinderautostoel

Onze expert op dit onderwerp