Wat zijn de regels voor het vervoeren van kinderen in een auto?
Met een autogordel om zit iedereen een stuk veiliger in de auto. Maar de autogordel die we als volwassenen dragen, is niet geschikt voor kleine kinderen en baby’s. Sinds we autostoeltjes gebruiken, raken kinderen bij een botsing minder ernstig gewond. Tot wanneer moet je kind in een autostoel zitten? Wanneer is een autostoeltje goedgekeurd? En wat zijn andere regels voor het vervoeren van kinderen in de auto? In dit artikel lees je er meer over.
Volgens de Nederlandse wet moet je als ouder een kind tot 135 cm in een goedgekeurd autostoeltje vervoeren. De meeste landen hebben dezelfde regels, maar soms zijn
. Zo moet je in Duitsland je kind tot 150 cm in een autostoel vervoeren. En in sommige landen mag je kind tot een bepaalde leeftijd of lengte niet op de voorstoel. In Nederland mag dat wel (als je kind nog jong is natuurlijk wel in een autostoeltje). Maar: de veiligste plek blijft de achterbank!Wil je je kind toch voorin vervoeren? Schakel dan de airbag uit. Je kind kan die met een harde klap tegen zich aan krijgen. Vervoer je je baby of peuter voorin in een autostoel en met het gezicht naar achteren? Dan ben je zelfs verplicht om de airbag uit te schakelen. Kun je de airbag niet uitzetten als je je kindje vooruit in een autostoel vervoert? Schuif dan de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Regels voor goedgekeurde autostoeltjes
Autostoeltjes worden volgens een bepaalde regels (normering) gekeurd. Pas na goedkeuring mogen ze verkocht worden. Deze regels gelden voor alle Europese landen. Op dit moment zijn er twee normen naast elkaar: R44 en R129 (ook wel i-Size genoemd). In 2013 is de R129-norm ingevoerd. De R44-norm is al wat ouder. De R44-stoeltjes verdwijnen langzaam van de markt. Per 1 september 2023 mogen autostoelen met de R44-norm niet meer verkocht worden. Al is er nog wel een uitzondering voor bestaande voorraden, die mogen nog 1 jaar opgemaakt worden. In de praktijk zul je de komende jaren dus steeds minder autostoelen met de R44 norm gaan zien. En vanaf 1 september 2024 mag er definitief geen autostoel met R33 in de winkels worden verkocht. Gebruik je zelf een R44-autostoeltje voor je kind? Dan mag je deze nog wel gewoon (blijven) gebruiken. Ook na het definitieve verbod in september 2024 mag je ze gebruiken. Ze mogen alleen niet meer in winkels worden verkocht.
Wat betekent de nieuwe R129/i-Size norm?
De R129 norm is strenger dan de oude R44 norm. De grootste veranderingen hebben we op een rij gezet:
- De R44-norm kijkt naar het gewicht van het kind. Bij R129 stoeltjes kijk je naar de lengte van het kind. Dat is makkelijker voor jou als ouder, omdat de lengte hetzelfde is als de kledingmaat van je kind.
- Het is veiliger om kinderen langer achteruit te vervoeren. Bij de R129 autostoeltjes is dit verplicht totdat jouw kind 15 maanden oud is.
- De R129 autostoeltjes zijn standaard getest op botsingen vanaf de zijkant. R44-stoeltjes worden hier niet op getest.
- Bij de meeste autostoeltjes zul je ook de term i-Size zien staan. Dat betekent dat je deze autostoeltjes altijd vastmaakt met het Isofix systeem. De meeste babyautostoelen kun je daarnaast ook met de autogordel bevestigen. Het logo i-Size laat zien dat het autostoeltje altijd zal passen in je auto waarvan de zitplaats ook het i-Size logo heeft. Auto's vanaf het bouwjaar 2016 hebben deze zitplaatsen. In de toekomst zal het vastmaken met Isofix dus makkelijker gaan, want je weet dan zeker dat het autostoeltje in elke auto past. Heb je een auto voor dat bouwjaar maar wel met Isofix? Dan zullen de meeste i-Size autostoelen er wel in passen. Maar check voor de zekerheid nog in de handleiding of op internet of je het i-Size autostoeltje kunt gebruiken.
De belangrijkste verschillen tussen R129 en R44
Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen R44 en R129 (i-Size):
Fase | R44 norm | R129 norm (i-Size) |
---|---|---|
Baby | Kind van 0 tot 13 kg in babyautostoel (groep 0+) achteruit vervoeren | Kind tot 83 cm én tot minimaal 15 maanden oud in een autostoel achteruit vervoeren |
Peuter | Kind van 9 tot 18 kg in een peuterautostoel (groep 1) vooruit vervoeren | Kind tussen de 60 cm en 105 cm én ouder dan 15 maanden in een peuterautostoel vooruit vervoeren (in sommige i-Size autostoelen ook nog achteruit) |
Kind | Kind van 15 tot 36 kg in een kinderautostoel (groep 2/3) vooruit vervoeren | Kind tussen de 105 cm en 135 cm in een kinderautostoel vooruit vervoeren |
Uitzonderingen op de wet
Het is in de praktijk niet altijd mogelijk om kinderen in een autostoel te vervoeren. Daarom heeft de wet een paar uitzonderingen voor het vervoeren van kinderen in de eigen auto, in andermans auto en voor taxi- en busvervoer. De meeste van deze uitzonderingen gelden niet als je kind jonger dan 3 jaar is. Wij adviseren om je kind wel altijd in een autostoel te vervoeren.
Langzaam over op i-Size
We gaan langzaam over op de nieuwe norm R129/i-Size. Sinds 2013 zijn er i-Size baby- en peuterstoeltjes op de markt. Sinds 2018 zijn er ook goedgekeurde kinderautostoelen te koop. Autostoelen met de R44-norm zullen de komende jaren minder gemaakt worden. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen van de markt. Heb je een R44-autostoel voor je kind? Die kun je nog gewoon gebruiken. Maar we adviseren om een autostoel te gebruiken die voldoet aan R129/i-Size, omdat deze aan strengere veiligheidseisen voldoet.
Vervoer van kinderen in je eigen auto
- Heb je op de achterbank al twee autostoeltjes staan en er is geen plaats voor een derde? Dan mag je een kind vanaf 3 jaar op de achterbank met de autogordel vervoeren. De autogordel moet dan wel altijd voor de borst van je kind lopen, dus niet achter de rug.
- Bij bijzondere (medische) redenen of omstandigheden (bijvoorbeeld een gipsbroek) kun je een vrijstelling aanvragen bij het .
- Zit je kind in een rolstoel? Dan mag je het kind in de rolstoel vervoeren.
- Heb je een auto zonder gordels achterin? Dan mag je kinderen jonger dan 3 jaar niet achterin vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar en volwassenen mogen dan wel zonder gordel op de achterbank zitten.
- Heeft jouw auto voorin en achterin geen gordels? Dan mag je kinderen jonger dan 3 jaar niet vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten. Iedereen die langer is dan 135 cm, mag voorin zitten.
Vervoer van jouw kinderen bij iemand anders in de auto (of kinderen van iemand anders in jouw auto)
De wet maakt verschil tussen regelmatig en incidenteel (af en toe) vervoeren van kinderen.
Regelmatig vervoer: wel een autostoel
Bij regelmatig vervoer (elke week of elke maand) moeten alle kinderen tot 135 cm in een autostoel zitten. Dit geldt bijvoorbeeld als je elke week kinderen van iemand anders mee naar school of naar zwemles neemt. Bij auto- of busvervoer tot en met 8 personen is de bestuurder verantwoordelijk voor het regelen van genoeg en goed passende autostoelen.
Incidenteel vervoer: kind vanaf 3 jaar mag achterin zonder autostoel
Een kind van iemand anders mag vanaf 3 jaar in sommige gevallen in jouw auto meerijden zonder autostoel. Het kind moet dan wel in de autogordel zitten. Bijvoorbeeld:
- Als het een korte afstand is (dus geen vakantiereis).
- Als het echt een uitzondering is (dus niet elke maand).
- Als er geen autostoeltjes beschikbaar zijn. Is er wel een autostoeltje aanwezig? Dan moet je die gebruiken.
Advies: gebruik ook bij incidenteel vervoer een autostoel
Advies: gebruik ook bij incidenteel vervoer een autostoel
Weet je van tevoren dat je kinderen van iemand anders meeneemt in de auto? Overleg dan altijd met de ouders of ze een autostoel mee kunnen geven. Want dat is in alle gevallen veiliger.
Taxi- en busvervoer
In taxi’s en bussen gelden ook uitzonderingen voor het vervoeren van kinderen in een autostoel. Handig om te weten als je je kind wel eens meeneemt in de taxi of bus.
In de taxi
- Is er in een taxi (te herkennen aan een blauw nummerbord) geen autostoeltje? Dan mag je kind vanaf 3 jaar op de achterbank met de autogordel zitten.
- Kinderen jonger dan 3 jaar mogen ‘los’ op de achterbank zitten, bijvoorbeeld op schoot.
In de bus
- In stads- of streekbussen die volgens een dienstregeling rijden én in bussen waar staanplaatsen zijn, is het dragen van gordels niet verplicht.
- In een touringcar is het dragen van een gordel wettelijk verplicht. Maar in oudere touringcars waar geen gordels in zitten (van voor 1995) hoef je geen gordel om.
- In een touringcar moet iedereen vanaf 4 jaar een eigen zitplaats hebben. Is je kind onder de 4 jaar? Dan mag je kind ´los´ of bij iemand op schoot meerijden, maar ze mogen niet samen in de gordel.