De 4 van Veilig je peuter mee in de auto

Als je baby niet meer in de babyautostoel past, stap je over naar een peuterautostoel. Je bent verplicht om een autostoel te gebruiken. Dit staat in de Nederlandse wet. Stap niet te snel over naar deze peuterautostoel. Doe dit pas als de bovenkant van het hoofdje van je baby boven de rand van de babyautostoel uit komt. Verder is het belangrijk dat je de peuterautostoel goed gebruikt. Zo voorkom je dat je peuter bij een ongeluk ernstig gewond raakt. Waar je op moet letten bij de peuterautostoel?

Dit zijn de 4 belangrijkste adviezen:

Waarom zijn deze adviezen zo belangrijk?

Over het algemeen weet iedereen wel dat het gebruiken van een autostoel verplicht is in de auto. Het gebruik ervan is in de praktijk alleen wat lastiger. We zien veel dezelfde fouten. Zo zit 4 op de 10 peuters te los in de autostoel. Twijfel je? Onthoud dan dat er maximaal 1 vinger tussen het riempje en het lichaam van je kind mag zitten.

Daarbij is er ook een nieuwe regelgeving bij de autostoelen bij gekomen, de R129. Niet meer op gewicht, maar op lengte. Een peuter mag pas vanaf 15 maanden vooruit kijken. En de meeste peuterautostoelen maak je vast met het Isofix-systeem (i-Size). Makkelijker voor ouders en veiliger voor peuters, want er worden met het vastmaken van de autogordel ook veel fouten gemaakt.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.