Zo kan je kind veilig springen op de trampoline in de tuin

Trampolinespringen is leuk en ontzettend populair bij kinderen. Op veel verlanglijstjes staat een trampoline op nummer 1. Maar sta jij ook zo te springen om een trampoline te kopen? We zetten in dit artikel een aantal praktische tips voor je op een rij over het kopen en gebruiken van een trampoline, zodat je kind veilig kan springen!

Af en toe gaat er wel eens iets mis tijdens het spelen. Een buil of schram hoort erbij, maar ernstige ongelukken wil je het liefst voorkomen. De volgende tips helpen hierbij:

  • Koop een trampoline van goede kwaliteit, met een stevig beschermrand.
  • Graaf de trampoline in of plaats een veiligheidsnet.
  • Zorg voor voldoende vrije ruimte om de trampoline.
  • Maak afspraken met je kind over stunts en samen springen.

Waar let je op bij het kopen van een trampoline?

  • Koop een stevige, degelijke trampoline die voldoet aan deel 14 van de speelgoednorm (NEN-EN 71-14). Dit staat op de trampoline vermeld. Let met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende (gegalvaniseerde) laag hebben. 
  • Een ander punt waar je op moet letten, is de beschermrand. Belangrijk is dat deze breed genoeg is, zodat de veren helemaal afgedekt worden, en de rand moet dik genoeg zijn (gevuld met foam) om een val op te vangen. 
  • Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven. Er zijn speciale ingraaf-trampolines te koop met kortere pootjes. Als het niet mogelijk is om de trampoline in te graven, gebruik dan een veiligheidsnet rond de trampoline. Zorg voor een net met een zelfsluitende opening, klittenband of ritsen worden vaak niet dichtgedaan.

Waar zet je de trampoline neer?

Een veilige trampoline heeft ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muur, schutting, bomen (geen overhangende takken) of een ander speeltoestel. Mocht een kind naast de trampoline terecht komen, dan is het fijn als er gras of los zand ligt, en geen tegels. Ook is het goed om de trampoline in het zicht te plaatsen, zodat je kan zien welke capriolen je kind uithaalt en zodat je kunt ingrijpen als dat nodig is

Maak afspraken met je kind

Kijk naar je kind en bedenk goed wat jouw kind aan kan, welke stunts wel en welke stunts niet mogen. Laat kinderen geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn. Leg aan oudere kinderen uit, dat wanneer ze met jongere kinderen samen springen, ze extra voorzichtig zijn. Kleine kinderen kunnen namelijk makkelijk gelanceerd worden.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.