Zo gebruik je veilig speeltoestellen in je tuin

Een tuin is een geweldige speelplaats voor kinderen. En helemaal als je ruimte hebt voor een glijbaan, schommel of klimstoestel. Waar moet je op letten bij het kopen en gebruiken van dit soort speeltoestellen? We geven hieronder een paar tips.

Een tuin is vaak een hele veilige plek voor je kind om te spelen. Want je kunt je kind makkelijk in de gaten houden als ze aan het spelen zijn op de glijbaan, op de schommel of op het klimtoestel.

Waar let je op bij het kopen?

Voor speeltoestellen die bedoeld zijn voor privégebruik, dus voor in de tuin, gelden andere veiligheidseisen dan voor de openbare speeltuin. Voor een speeltoestel in de tuin, zoals een schommel, glijbaan of klimrek is het belangrijk dat deze voldoet aan deel 8 van de speelgoednorm (NEN-EN 71-8). Dit moet op het product staan.

Schommel

Kinderen zijn dol op schommelen en voor veel kinderen kan de schommel niet hoog genoeg gaan. Maar dat betekent ook dat ze een grote snelheid kunnen ontwikkelen. Gelukkig kun je een paar dingen doen om je kind veilig te laten schommelen.

Waar zet je de schommel neer?

Elk speeltoestel heeft ruimte nodig, maar een schommel heeft extra veel ruimte nodig omdat het zitje ver zwaait. Plaats de schommel zo in je tuin, dat de schommelbaan niet over een paadje gaat. Zorg er ook voor dat overhangende takken gesnoeid worden. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat de schommel stabiel staat en veranker het frame van de schommel goed in de grond, er komen behoorlijke krachten op de schommel.

Punten van aandacht bij een schommel

Leg aan je kinderen uit waar ze wel en waar ze beter niet kunnen lopen om niet geraakt te worden door de zwaaiende schommel. Kleine kinderen begrijpen niet dat een schommel steeds weer terug komt, hou peuters en kleuters in de buurt van een schommel daarom extra in de gaten.

Voor jonge kinderen, die nog niet stevig zitten, is het verstandig om een schommelzitje met een rugsteun en een buiksteun te kopen. Belangrijk is, dat aan de buiksteun een band bevestigd is die tussen de benen doorloopt. Dit zorgt ervoor dat je kind niet onderuit kan glijden.

Glijbaan

Een glijbaan neemt minder ruimte in dan een schommel, dus is zeker een goede keuze voor in de tuin. Kinderen vinden een glijbaan geweldig en kunnen eindeloos het trappetje opklimmen en weer naar beneden glijden.

Waar zet je de glijbaan neer?

Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom de glijbaan. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook.

Punt van aandacht bij een glijbaan

Zorg ervoor dat kinderen geen koordjes in hun kleding (capuchon) hebben waaraan zij kunnen blijven haken. Ook het spelen met (spring)touwen op een glijbaan raden we af.

Klimtoestel en boomhut

Kinderen spelen graag in een klimtoestel met bijvoorbeeld een huisje. Deze kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf bouwen. Ook vinden kinderen een boomhut een fantastische plek om in te spelen.

Waar zet je het klimtoestel neer?

Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom het klimtoestel. Zit er een schommel aan het toestel, dan is er extra veel ruimte nodig in de zwaairichting van het zitje. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat het klimtoestel stabiel staat en veranker het goed in de grond.

Zelf een klimtoestel of boomhut bouwen?

Let op de volgende punten:

  • Toestellen die je koopt mogen maximaal 3 meter hoog zijn, bouw zelf ook niet hoger.
  • Zorg voor een stevige constructie.
  • Zorg ervoor dat het hoofd van een spelend kind niet bekneld kan raken. Zorg daarom dat gaten en openingen kleiner zijn dan 10 centimeter, of groter dan 23 centimeter.
  • Voorkom spleten, gaten of v-vormen waarachter een koordje van een trui of jas, een vinger of voet kan blijven haken.
  • Werk het toestel netjes af met gladde, afgeronde hoeken, zonder splinters en scherpe randen.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.