Zo voorkom je dat je kind van een speeltoestel valt

Buitenspelen is niet alleen gezond voor kinderen, het is ook belangrijk voor hun ontwikkeling: ze leren om vriendjes te maken en ze gebruiken hun hersenen en hun spieren op een andere manier. Maar als je kind lekker aan het spelen is, kan het ook wel eens misgaan. Dat gebeurt vaak bij het spelen op een speeltoestel, zoals een glijbaan, klimrek of trampoline. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind gewond raakt bij het spelen op een speeltoestel? Je leest het in dit artikel.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Vallen van een speeltoestel zorgt voor veel gewonden

Een val van een speeltoestel is een van de belangrijkste redenen waarom kinderen tot en met 11 jaar op de Spoedeisende Hulp terechtkomen. Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar is het zelfs de belangrijkste reden. Bij hele jonge kinderen ligt het risico vooral bij het spelen op de glijbaan. Als kinderen ouder worden, dan is dat vooral het klimrek en de trampoline. 

placeholder

Laat je kinderen veel spelen! Daar leren ze van

Dat betekent niet dat je je kind moet verbieden om op zo’n toestel te spelen. Want het is niet alleen gezond voor kinderen, het is ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Wil je voorkomen dat je kinderen gewond raken als ze van een speeltoestel vallen? Laat ze dan vooral veel spelen en bewegen! Probeer niet alle risico’s weg te nemen, maar leer je kinderen om met die risico’s om te gaan. Dat doe je door:

  • ‘risicovol spel’ aan te bieden
  • je kinderen te leren hoe ze hun val veilig kunnen opvangen 

Wat is risicovol spel?

Bij risicovol spel doen kinderen spannende, uitdagende en avontuurlijke spelletjes, waarbij de kans bestaat dat ze (een beetje) gewond raken. Dat stimuleert hun ontwikkeling op verschillende manieren. Zo leren ze inschatten welke gevolgen een bepaalde actie heeft. En ze leren om (kleine) risico’s te nemen.

Met risicovol spel voorkom je dat je kind uit een speeltoestel valt

Als kinderen oefenen met risicovol spel, dan worden ze minder bang om te bewegen. Daardoor voelen ze zich sterk en zeker van zichzelf. En ze begrijpen beter wat hoogte, diepte en snelheid betekenen. Dat helpt om te voorkomen dat je kind het evenwicht verliest en uit een speeltoestel valt!

Lees meer over risicovol spelen

Lees meer

Leer je kind vallen

En als je kind valt, dan is dat ook niet erg. Daar leert je kind namelijk ook heel veel van. Met simpele oefeningen kun je kinderen leren hoe ze een val veilig opvangen. Deze oefeningen zijn echt heel leuk om samen te doen!

Ga naar de valoefeningen

Naar valoefeningen

Springkussens en andere opblaasbare speeltoestellen

Op bijvoorbeeld festivals en dorpsfeesten zie je vaak opblaasbare speeltoestellen staan. Deze luchtkussens zijn ook te huur, bijvoorbeeld voor een buurtfeest of een kinderfeestje in de tuin. Ook hier gebeuren elk jaar veel ongelukken mee. Lees hier meer over het spelen op luchtkussens.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het voorkomen van ongelukken op de trampoline? Lees onze veiligheidstips!

Naar de tips

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.