Veilig slapen zonder afgeplat hoofdje

Sinds 1987 adviseren we in Nederland om baby’s op hun rug te laten slapen. Dat is het veiligst. Sinds die tijd zien we steeds meer afgeplatte achterhoofdjes bij baby’s. Veel ouders vinden het lastig om hier goed mee om te gaan. Want als ouder wil je natuurlijk dat je baby veilig slaapt, op de rug. Maar je wilt niet dat je baby een afgeplat of ‘scheef’ hoofdje krijgt! In dit artikel geven we je tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

In de eerste maanden van hun leven slapen baby’s het veiligst op hun rug. Ze wennen daar aan. Na een tijdje slapen ze het liefste op hun rug. Als ze met hun hoofdje steeds op dezelfde kant liggen, kunnen ze een afgeplat hoofdje

Dit wordt ook wel een scheef hoofdje genoemd.
krijgen. Dit kan ook gebeuren als je je kind bij de flesvoeding steeds op dezelfde arm voedt. 

Een afgeplat of ‘scheef’ hoofdje verdwijnt vanzelf en is niet ongezond

Na ongeveer 3 maanden kan je kind steeds beter bewegen. Je kind kan bijvoorbeeld het hoofdje zelf optillen en omdraaien. Het afgeplatte hoofdje verdwijnt dan meestal vanzelf. Een afgeplat hoofdje is niet ongezond. Kinderen met een afgeplat hoofdje groeien hetzelfde als kinderen met een rond hoofdje. Een afgeplat hoofdje heeft ook geen invloed op de groei van de hersenen.

Zo zorg je ervoor dat je kindje geen afgeplat of scheef hoofdje krijgt

Als ouder hoef je dus niet bang te zijn dat de gezondheid van je kind in gevaar komt. Toch maken veel jonge ouders zich hier zorgen over. Daarom geven we je een paar tips: 

  • De belangrijkste tip: afwisseling helpt! Leg je baby op de rug in bed. Leg de ene keer het hoofdje naar links en de andere keer naar rechts. Doe dat ook als je baby in de box ligt, of in de kinderwagen.   
  • Baby’s kijken graag naar het licht. Je kan het bedje af en toe verschuiven of andersom opmaken, zodat je baby naar een andere kant moet kijken om het raam te zien.   
  • Wissel af als je je kind vasthoudt, bijvoorbeeld bij het voeden. Gebruik de ene keer je linkerarm, de andere keer je rechterarm. En zet een knuffelbeest in de box of kinderwagen de ene keer links en de andere keer rechts van je baby.   
  • En de laatste tip: Laat je baby regelmatig op de buik liggen als het wakker is. Maar doe dat alleen als je er zelf bij bent. 

Merk je dat jouw baby toch steeds met het hoofdje op dezelfde kant ligt? Overleg dan met een jeugd- of kinderarts.

Je kindje vastleggen zodat het geen afgeplat hoofdje krijgt? Niet doen!

Lees hier waarom niet

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.