Uit bed vallen: hoe zorg je dat dit niet gebeurt?

Uit bed vallen is één van de ongelukken die het vaakst gebeurt in de kinderkamer. Elk jaar belanden hierdoor veel kinderen in het ziekenhuis. Vooral in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar vallen kinderen uit bed. Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt?

Onze belangrijkste tip: doe je baby in een babyslaapzak tijdens het slapen. Een slaapzak maakt het moeilijker voor een baby om uit bed te klimmen. Helpt dat niet genoeg? Dan hebben we nog een paar andere tips:

  • De meeste kinderbedjes hebben spijlen. In sommige bedjes kun je een paar spijlen weghalen. Doe dat als het kan. Zo kan je kind makkelijk zelf uit bed stappen en zal het er niet uit klimmen.
  • Leg een matras naast het kinderbedje, zodat je kind zacht valt.
  • Laat je kind in een laag bed slapen met een bedhekje. Je kind kan dan niet tijdens het slapen uit bed rollen. Naast het bedhekje is nog ruimte genoeg om gewoon uit bed te stappen. Een bedhekje wordt los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van je kind op zijn plaats gehouden.

Let op: deze bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en stapelbedden. Het bedhekje ligt namelijk los onder het matras en wordt door het gewicht van je kind op zijn plaats gehouden. Als je kind omhoogklimt en zich vasthoudt aan het losliggende hekje, kan het hekje losschieten. Voor hoogslapers en stapelbedden

moet je altijd een stevig hekje aan het bed vastmaken.

Let op als je kind zelf uit bed kan komen

  • Wil je niet dat je kind door het huis loopt of kruipt als jij er niet bij bent? Zet de deur van de kinderkamer dan op een haakje of draai de deurknop een kwartslag.
  • Kan je kind wel de kamer uit? Zorg dan dat gevaarlijke plekken veilig zijn afgesloten voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan de trap, de badkamer en de kamer waar de wasmachine staat.
  • Zorg dat er in de kinderkamer geen gevaarlijke spullen liggen of staan. Daarmee bedoelen we spullen waaraan je kind zich kan bezeren of waar ongelukken mee kunnen gebeuren. Voorbeelden zijn stopcontacten en plastic zakken.

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw kind veilig te laten slapen

Lees onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.