Kinderwagens... nieuw of tweedehands? Kooptips voor ouders

Je ontkomt er als ouder niet aan: het kopen van een kinderwagen. Een fijn en handig vervoermiddel voor je kindje tijdens het wandelen. Maar welke kinderwagen kies je? En is de kinderwagen die je wilt kopen wel veilig? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kopen van een nieuwe of tweedehands kinderwagen.

In de tips hieronder hebben we het over de kinderwagen. We gebruiken dit als verzamelnaam voor de kinderwagen, wandelwagen, combiwagen en buggy

. Onderstaande tips gelden dus voor alle soorten kinderwagens.

Algemene tips

  • Koop een kinderwagen die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm: NEN-EN 1888. Voldoet een kinderwagen aan deze norm, dan heeft het goede vering, een stevige rem, veilige riempjes en genoeg ventilatiemogelijkheden. Voor hardloopbuggy’s is deze Europese norm nog in de maak.
  • Koop voor de kleinsten een wagen met een grote bak. Dan kun je de wagen langer gebruiken en je baby langer liggend meenemen.
  • Koop voor een wat oudere baby een wandelwagen, waarbij de rugleuning van het stoeltje (bijna) helemaal plat kan.

Koop in de winkel in plaats van online

Als je een nieuwe kinderwagen koopt, ga dan naar de winkel en vraag of ze willen laten zien hoe de kinderwagen werkt. Probeer de wagen daarna ook zelf in de winkel uit: inklappen, uitklappen, gewicht, rijden, bochten, drempels en de hoogte van de duwstang. Ook kun je in de winkel verschillende kinderwagens goed uitproberen en vergelijken.

Extra aandachtspunten voor het kopen van een tweedehands kinderwagen

Een kinderwagen kost vaak heel wat geld. Het is daarom ook niet gek dat je als ouder op zoek gaat naar een tweedehands kinderwagen. Volg daarom naast de algemene tips, ook onderstaande tips op: 

  • Test de kinderwagen uit. Check of de rem goed werkt en klap de wagen in en uit, zodat je zeker weet dat alles nog werkt.
  • Let op slijtage van de wagen, de wielen, het inklapmechanisme en de remmen.
  • Let op slijtage van de bak of het zitje en de bevestiging daarvan.
  • Kijk of de buizen van de kinderwagen niet verbogen zijn. Dat kan er voor zorgen dat de kinderwagen minder veilig is. 
  • Kijk of de riempjes in het zitje, met gordels over de schouders, nog goed werken. 

Bij de Consumentenbond kun je lezen welke kinderwagens het beste uit de test komen. 

De 4 van Veilig wandelen: de belangrijkste adviezen om veilig op pad te gaan met jouw baby

De adviezen

Onze expert op dit onderwerp