Veilig gebruik van accessoires voor de kinderwagen

Bij een kinderwagen kun je allerlei accessoires kopen. Welke zijn er allemaal? En waar moet je op letten als je ze gebruikt? Ik geef je een overzicht en een paar tips om ze te gebruiken. Zo ga je met een fijn gevoel met je kindje op pad.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Er zijn heel veel accessoires te koop voor kinderwagens, maar niet alle accessoires vind ik even handig. Hieronder beschrijf ik er 7 waar ik echt wat aan heb als ik ga wandelen met de kinderwagen.

Accessoires voor elk weertype

Er zijn accessoires die je kindje in de kinderwagen beschermen tegen weer en wind. Erg handig, vind ik. Het maakt niet uit of het koud is, of juist warm, of dat het heel hard regent. Met onderstaande accessoires kun je in elk weertype met de kinderwagen op pad.

Regenhoes

Om je kindje tijdens nat weer te beschermen, kun je een regenhoes gebruiken. Controleer wel of er genoeg ventilatie is. De regenhoes moet een opening hebben, zodat er frisse lucht bij je baby kan komen.

Klamboe

Is het muggenweer? Een klamboe kan dan je kindje beschermen tegen deze en andere insecten. Bevestig het voorgevormde muggengaas zo, dat je baby er niet bij kan.

Voetenzak

Een voetenzak is een gevoerde zak waar de benen van jouw kindje tijdens koud weer in kunnen. Zo blijven ze warm. De zak bevestig je aan de wandelwagen. Let op: gebruik ook de gordeltjes als je de voetenzak gebruikt.

Beschermdoek

Om je kindje te beschermen tegen de zon of de wind, zijn speciale doeken te koop. Of je kunt zelf een doek bevestigen aan de kap van je kinderwagen. Zorg wel dat er genoeg frisse lucht in de wagen komt. Sluit de kap dus nooit helemaal af!

Parasol

Om je kindje te beschermen tegen de zon, kun je ook een parasol gebruiken. Een parasol sluit de kinderwagen niet af, waardoor er altijd genoeg frisse lucht in de wagen komt.

Andere handige accessoires

Andere handige accessoires voor de kinderwagen vind ik de wagenspanner en het meerijdplankje.

Wagenspanner

Speelgoed kun je boven de wandelwagen spannen met elastische koorden of gewone linten. Zorg dat de linten niet langer zijn dan 22 cm, zodat ze niet om de nek van je kindje kunnen komen.

Meerijdplankje

Een meerijdplankje is een plankje met wielen die je aan de kinderwagen vast kunt maken. Een iets ouder kind (vanaf ongeveer 2 jaar) kan daarop staan en hoeft dan niet te lopen. Een meerijdplankje wordt ook wel een voetenplank of een kinderplank genoemd. Let er bij gebruik vooral op of de achterkant van de wandelwagen ook veilig is voor het oudere kind. Het inklapmechanisme kan bijvoorbeeld voor beknellingen zorgen.

Zoals ik al zei: er zijn natuurlijk nog veel meer accessoires dan degene die ik hierboven noem. Maar zo heb je een idee welke accessoires handig kunnen zijn, en vooral hoe je ze ook veilig kunt gebruiken. Zo kun je veilig op pad!

De 4 van Veilig wandelen: de belangrijkste adviezen om veilig met jouw jouw baby te wandelen

De adviezen

Onze expert op dit onderwerp