
Ik wil mijn kind stimuleren om meer risico te nemen
Fijn dat je je kind wilt laten spelen met een beetje meer risico! Hieronder zie je acht vormen van risicovol spelen. Bij elke vorm krijg je een leuke activiteit en handige tips. Je kind leert door elke vorm weer iets nieuws én wordt steeds een beetje zekerder. Veel plezier!
1. Spelen op hoogte
Tijd om samen te klimmen! Zoek een stevige, klimbare boom uit en laat zien hoe je veilig omhoog klimt: altijd met drie punten tegelijk vast (dus één hand of voet mag los). Laat eerst zien hoe het moet en laat je kind daarna zelf proberen. Gaat het goed? Klim dan samen een stukje hoger! Als jij het eerst probeert, laat je zien dat het leuk is. Je begrijpt dan ook beter wat je kind voelt en wat lastig kan zijn.
Tips
Tips
- Laat je kind alleen klimmen waar hij zelf op kan, dan kan hij er ook zelf weer af.
- Na regen kan een boom of klimrek glad zijn; laat je kind eerst testen of het niet te glibberig is.
2. Spelen met snelheid
Samen naar de speeltuin? Vergeet de schommel niet! Laat je kind zelf kiezen waar hij zin in heeft. Gaat hij niet meteen schommelen? Geen probleem: klim er zelf op en laat zien hoe leuk het is. Vaak werkt jouw plezier aanstekelijk!
Wil je kind wel schommelen? Moedig hem aan om het eerst zelf te proberen. Laat daarna zien hoe je wat hoger kunt gaan, zodat je kind ziet dat het niet eng is, maar juist leuk. Je voelt zelf hoe het is. Zo weet je beter wat je kind wel en niet kan. Als het goed gaat, kun je je kind een duwtje geven om nét wat hoger te komen.
Tips
Tips
- Let goed op jonge kinderen bij een schommel, zij realiseren zich niet dat de schommel terugkomt.
- Heb je een ruime tuin? Overweeg dan een schommel! Zorg voor genoeg ruimte eromheen, bij voorkeur met gras, zand, houtsnippers of rubber als ondergrond.
3. Spelen met risicovolle voorwerpen
Op avontuur met een tak en een mes! Zoek samen een stevige tak en laat zien hoe je met een mes voorzichtig langs het uiteinde schaaft om er een punt aan te maken – altijd van je af snijden! Daarna is je kind aan de beurt om het zelf te proberen. Is de tak nog te lang? Laat zien hoe je hem doormidden kunt snijden, en laat je kind dat ook oefenen.
Tips
Tips
- Een bot mes is gevaarlijker. Je kind moet harder duwen, en dan kan het mes uitschieten.
- Laat je kind niet lopen of rennen met een mes.
4. Spelen op risicovolle plekken
Samen marshmallows roosteren is niet alleen gezellig, het is ook een mooie manier om je kind te leren omgaan met een beetje risico.Prik een marshmallow op een stok en rooster die boven een vuurtje of barbecue. Laat eerst zelf zien hoe het moet, en laat daarna je kind het nadoen. Zo leert je kind spelenderwijs omgaan met hitte en afstand houden. En als beloning natuurlijk een heerlijk warme marshmallow!
Tips
Tips
- Geen synthetische kleding bij een vuurtje en lange haren in een staart.
- Zet altijd een emmer water of zand klaar als je een vuurtje maakt.
5. Spelen uit zicht
Speel verstoppertje… op de fiets! Ga met je kind naar een rustige, open plek met genoeg hoeken, muurtjes of struiken om achter te schuilen. Jij blijft op je plek terwijl je kind probeert rond te fietsen zonder dat jij hem of haar ziet. Telkens duikt je kind achter een hoek of object om zich te verstoppen. Spreek af dat je kind elke keer iets verder of sneller fietst voordat hij zich verstopt. Lukt het om uit jouw zicht te blijven?
Tips
Tips
- Geef duidelijke grenzen aan voor het speelgebied, zoals herkenbare punten. Bijvoorbeeld niet verder dan de groene lantaarnpalen, het grote witte huis of tot het einde van de stoep. De aanwijzing ‘niet te ver’ zegt kinderen vaak niet zo veel.
- Bespreek ook wat je kind kan doen in bepaalde situaties, zoals bij een val (van een vriendje) of als een vreemde iets vraagt.
6. Trek- en duwspelen
Wie houdt zijn evenwicht het best? Teken twee cirkels van zo’n 30 cm doorsnee op de stoep met stoepkrijgt(ongeveer 40 cm uit elkaar), of leg twee hoepels op het gras. Ga samen met je kind elk in een cirkel staan met één been — en duwen maar! Probeer elkaar uit balans te brengen en de ander uit z’n cirkel te krijgen, zonder zelf te vallen of een voet buiten je eigen cirkel te zetten.
Doe het eerst samen, en laat het daarna je kind met een vriendje of vriendinnetje proberen. Spannend én goed voor balans en leren hoeveel kracht je nodig hebt.
Tips
Tips
- Heb je wel eens gedacht aan judo voor je kind? Judo is eigenlijk stoeien met regels.
- Let op het verschil tussen stoeien en vechten: bij stoeien wordt gelachen en is het spel gelijkwaardig, bij vechten is er vaak spanning en overheersing.
Plaatsvervangend risico
Soms hoef je niet meteen mee te doen om iets te leren, kijken mag ook! Ga samen met je kind naar een speeltuin of een plek waar kinderen aan het klimmen zijn, zoals een klimrek, boom of klautertoestel. Zoek een fijn plekje om samen te zitten en kijk rustig naar wat andere kinderen doen. Door te kijken leert je kind hoe andere kinderen iets spannends doen en hoe ze dat aanpakken.
Spelen met impact
Bouw samen jullie eigen botsbaan! Gewoon in de woonkamer, tuin of op het gras. Gebruik zachte spullen zoals kussens, dekbedden en matrassen. Doe alsof jullie botsauto’s zijn. Duw tegen elkaar aan en bots zachtjes. Of maak er een wedstrijdje van: wie is het eerst over de botsbaan?