Ik wil mijn kind stimuleren om meer risico te nemen

Jullie uitdaging om (meer) risicovol te gaan spelen

Goed dat je aan de slag wilt om jouw kind (meer) risicovol te laten spelen! De activiteiten en tips op deze pagina helpen je in de uitdaging om jouw kind te stimuleren meer risico te nemen.

Voor elke uitdaging hebben we activiteiten en tips geselecteerd waarmee je jouw kind (meer) risicovol kan laten spelen. Deze activiteiten zijn onderverdeeld in 6 vormen van risicovol spelen

 en geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van 4 jaar. 

Bekijk hieronder vorm die jij en je kind leuk vinden. Dan krijg je van ons een leuke activiteit en handige tips om met je uitdaging aan de slag te gaan!

Goed voorbeeld doet volgen! 

Goed voorbeeld doet volgen! 

Dat geldt ook voor risico's nemen. Speel dus mee met je kind en doe de activiteiten voor. Dan ziet je kind hoe jij dit doet en hoe leuk het is. Bovendien ervaar jij als ouder ook hoe het is en kun je beter inschatten wat de risico's zijn. 

1. Spelen op hoogte

Icoon Spelen op hoogte

Bij deze activiteit ga je samen met je kind in een klimrek of klimnet klimmen. 

Ga met je kind naar een speelplek met een klimrek of piramide klimnet. Stel voor om te gaan klimmen en laat aan je kind zien hoe hij veilig kan klimmen door het zelf voor te doen. Houd altijd op 3 punten vast. Dus met maximaal 1 hand of voet los. Laat je kind het vervolgens zelf proberen. Probeer het daarna hoger en doe het wederom eerst zelf voor, dan ziet je kind hoe het gaat en dat het leuk is! Bovendien ervaar jij als ouder ook hoe het is en kun je beter inschatten wat de risico's zijn.

Tips

Tips

  • Bij het klimmen in een boom, op een klimrek of een muurtje, is het belangrijk dat een kind er zelf op/in kan komen. Zo kan je kind namelijk ook weer zelfstandig naar beneden. Help je kind dus niet door hem ergens op te tillen.
  • Als het geregend heeft, kan een boom of klimtoestel glad zijn. Laat je kind dan eerst uittesten of de boom of het klimrek niet te glibberig is om in te klimmen.

2. Spelen met snelheid

Icoon Spelen met snelheid

Bij deze activiteit ga je tijdens het schommelen uitproberen hoe je jouw kind meer risico kan laten nemen.

Ga met je kind naar een speeltuin met een schommel. Laat je kind zelf bepalen wat en waarop hij speelt. Als je kind niet gaat schommelen, kun je zelf gaan schommelen om je kind uit te dagen. Maar forceer niets. Als je kind wil schommelen, laat je het hem eerst zelf proberen. Laat je kind vervolgens zien hoe het is om iets hoger te schommelen, dan ziet je kind hoe het gaat en dat het leuk is! Bovendien ervaar jij als ouder ook hoe het is en kun je beter inschatten wat de risico's zijn. 

Als het goed gaat, kun je je kind steeds iets hoger duwen op de schommel.

Tips

Tips

  • Wees extra alert met hele jonge kinderen in de buurt van een schommel, kleintjes realiseren zich nog niet dat een schommel telkens weer terugkomt.
  • Heb je een ruime tuin? Overweeg dan een schommel in de tuin voor uren speelplezier! Plaats de kinderschommel zo in je tuin, dat er voldoende ruimte is voor de schommelbaan en zorg dat deze niet over een paadje gaat. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook. 

3. Spelen met gevaarlijke voorwerpen

Icoon Spelen met gevaarlijke voorwerpen

Bij deze activiteit ga je samen met je kind een tak slijpen.

Ga met je kind een  tak slijpen. Doe je kind voor hoe je met een mes  langs het einde van de tak gaat, zodat je een scherpe punt krijgt. Snijd altijd van je af. Laat je kind het daarna zelf proberen. Probeer samen ook eens een (kleine) tak doormidden te snijden. Zo krijgt je tak de lengte die je wilt. Doe dit eerst voor en laat je kind het vervolgens nadoen. 

Tips

Tips

  • Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes, want hier wordt vaak minder voorzichtig mee omgegaan. Ook moet er meer kracht gezet worden met een bot mes, waardoor het mes weg kan schieten.
  • Laat je kind niet lopen of rennen met een mes. 

4. Spelen op gevaarlijke plekken

Icoon Spelen op gevaarlijke plekken

Bij deze activiteit ga je samen met je kind marshmallows roosteren boven een vuurtje of barbecue.

Ga samen met je kind marshmallows roosteren boven een (kamp)vuurtje of de bbq. Zorg voor lange stokken waar de marshmallows op geprikt kunnen worden. Doe het eerst voor en laat je kind daarna zelf een marshmallow roosteren. 

Tips

Tips

  • Laat kinderen geen synthetische jassen/kleding dragen wanneer ze een vuurtje maken. En lange haren bind je vast in een staart.
  • Zorg ervoor dat er altijd een emmer water of zand klaar staat als je een vuurtje maakt.

5. Spelen uit zicht

Icoon Spelen uit het zicht

Bij deze activiteit ga je met je kind oefenen om uit het zicht te spelen.

Ga met je kind naar een plek waar je hem kan laten spelen terwijl jij wel in de buurt bent, maar niet in het zicht. Bijvoorbeeld een speelbos of speeltuin met een bankje op een plek, waarbij je niet de hele speelplek kunt overzien. Blijf de eerste 10 minuten bij je kind in de buurt, stel dan voor dat jij even 5 minuten op dat bankje gaat zitten en dan weer komt kijken. Maak deze tijd langzaam langer en kijk hoe je kind reageert. 

Tips

Tips

  • Wijs duidelijke punten aan als grens van het speelgebied. Bijvoorbeeld niet verder dan de groene lantaarnpalen, het grote witte huis of tot het einde van de stoep. Hoe concreter deze grenzen zijn, hoe beter. De aanwijzing ‘niet te ver’ zegt kinderen vaak niet zo veel.
  • Neem mogelijke situaties met je kind door en leg daarbij uit wat hij in dat geval zou kunnen doen. Bijvoorbeeld als een vreemde hem iets vraagt, komt hij altijd eerst naar jou toe om dit te vertellen. Als hij gevallen is, laat hij een vriendje naar je toe komen of vraagt een andere moeder om hulp.

6. Trek- en duwspelen

Icoon Trek en duw spel

Bij deze activiteit gaat je kind een leuk spel doen waarbij getrokken en geduwd wordt.

Teken met stoepkrijt twee cirkels met een doorsnede van 30 centimeter op straat met ongeveer 40 centimeter ertussen. Of leg twee hoepels op het gras. Ga ieder met een been in een cirkel staan en probeer de ander eruit te duwen. Dit spel kun je samen met je kind doen, of eerst voordoen met je kind en dan je kind met een vriendje of vriendinnetje laten spelen.

Tips

Tips

  • Heb je wel eens gedacht aan judo voor je kind? Judo is eigenlijk stoeien met regels.
  • Ken de verschillen tussen stoeien en vechten. Bij stoeien wordt meestal gelachen, zijn gezichtsuitdrukkingen ontspannen en beginnen kinderen om de beurt met stoeien. Bij vechten is het gezicht en met name de kaak gespannen en domineert meestal één kind het spel.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.