Hoe zet je je kind goed vast in een kinderautostoel?

Waar moet je op letten bij het vastzetten van jouw kind in een kinderautostoel? We zien vaak dat veel ouders dezelfde fouten maken. Daarom geven we je tips over veelgemaakte fouten. Zo ga je veilig met je kind op pad!

Zorg dat gordel over het sleutelbeen loopt

Let erop dat de gordel over het sleutelbeen van je kind loopt. En niet over de schouder of in de nek. De gordel mag ook niet onder de oksel of achter de rug langs lopen.

Kind in autostoel met gordel onder sleutelbeen

 

Kijk of het hoofd in de hoofdsteun zit

Controleer of het hoofd van je kind goed binnen de hoofdsteun zit. Dit doe je door te kijken of de oren er niet onder of boven zitten. Is dat wel zo? Verschuif dan de hoofdsteun. 

Kind in autostoel met te lage hoofdsteun

 

Laat de gordel over de heupen lopen

Het korte deel van de gordel moet over de heupen van je kind lopen. En niet over de buik. 

Controleer of de gordel niet gedraaid is

Zorg ervoor dat de gordel nooit gedraaid is. Als de gordel niet gedraaid is, wordt de klap bij een botsing beter opvangen en heeft je kind minder kans om gewond te raken. 

Controleer of de gordel door de juiste punten loopt

De gordel moet door de rode (bij oudere stoeltjes) of groene punten (bij nieuwe stoeltjes) lopen. Soms herken je deze punten aan een merkje met een rode of groene pijl. 

Kind in autostoel met gordel boven armleuning

 

Maakt je kind zichzelf vast? Controleer dat ook

Het is goed om altijd te controleren of je kind goed vastzit, ook als je kind zichzelf vastmaakt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zichzelf vastmaken, onveiliger in de auto zitten. 

Hoe zet je je kind goed vast?

Bekijk ook deze video met instructies om je kind goed vast te zetten in de autostoel!

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.