Veilig in de kinderautostoel

Wanneer je kind niet meer in een peuterautostoel past, stap je over op een kinderautostoel. Wat is een kinderautostoel en hoe kun je die het beste gebruiken? In dit artikel lees je er meer over.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

De kinderautostoel zorgt ervoor dat je kind hoger komt te zitten, waardoor de autogordel goed zit. Een kinderautostoel is geschikt voor kinderen van 100 tot 135 cm (soms zelfs tot 150 cm) of van 15 tot 36 kg. Dit hangt af van de veiligheidsnorm van het stoeltje. Het maximale gewicht of de maximale lengte waarvoor de kinderautostoel geschikt is staat altijd op de sticker op de zijkant van het stoeltje.

Wanneer heb je een kinderautostoel nodig?

Belangrijke tips als je een kinderautostoel gebruikt

Heeft je kind een kinderautostoel nodig? Let dan op het volgende: 

Koop een kinderautostoel met rugleuning 

Er zijn kinderautostoelen met en zonder een rugleuning. Een autostoel zonder rugleuning heet ook wel een zitverhoger. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van je kind. Ook snijdt hij minder in de nek.

Wil je je kind toch op de zitverhoger (kinderautostoel zonder rugleuning) vervoeren? Gebruik die dan pas als je kind zwaarder is dan 22 kg én groter dan 125 cm. De regels voor zitverhogers zijn in 2017 strenger geworden. 

Illustratie kinderautostoel en zitverhoger

 

Airbag label aan autostoel

Zet je kind op de achterbank 

Zet je kind in de kinderautostoel op de achterbank van je auto. Dat is het veiligste. Je mag je kind volgens de wet wel voorin zetten. Schakel dan wel de airbag uit. Je kind kan die met een harde klap tegen zich aan krijgen. Kun je de airbag niet uitzetten? Schuif de bijrijdersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.

Zet de autostoel en je kind goed vast

Het is natuurlijk belangrijk dat je de autostoel én je kind goed vastzet in de auto. Uit onderzoek blijkt dat bij 4 van de 10 kinderen de autogordel niet goed zit. Lees onze tips voor het vastzetten van je kind in de auto.

Tot wanneer in een autostoel?

Volgens de wet moeten kinderen tot 135 cm in een autostoel zitten. Is je kind langer? Kijk dan eerst of de autogordel zonder autostoel ook goed over het sleutelbeen loopt en niet meer in de nek snijdt. Is dat zo? Dan kun je je kind veilig zonder autostoeltje in de auto meenemen. Natuurlijk moet je kind nog wel in de gordel zitten! Loopt de autogordel nog niet goed over het sleutelbeen, blijf je kind dan toch in de kinderautostoel vervoeren. Dat is een stuk veiliger.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.