Wanneer overstappen naar een volgende autostoel?

Kinderen gebruiken in de eerste tien jaar van hun leven verschillende autostoeltjes: een babyautostoel, een peuterautostoel en een kinderautostoel. Dat is verplicht in Nederland. Maar ouders gebruiken niet altijd de juiste autostoel voor hun kind. Wanneer moet je als ouder overstappen naar een volgend autostoeltje? In dit artikel lees je er alles over.

Te snel overstappen naar een volgende autostoel is niet verstandig: je kind zit vaak veel te los in een te grote autostoel. Dan geeft de autostoel geen goede bescherming bij een botsing. Het is beter om te wachten tot het moment dat je kind écht een volgende autostoel nodig heeft.

Wanneer heeft je baby een volgende autostoel nodig?

Kijk of het hoofdje van jouw baby binnen de rand van de babyautostoel blijft. Komt het hoofdje boven de rand van de autostoel uit? Dan heb je een peuterautostoel nodig. Het is niet erg als je beentjes van je baby de rugleuning van de autobank raken.

 

Overstappen van baby- naar peuterautostoel

Koop ook een peuterautostoel als je kind langer is dan de maximale lengte, of zwaarder dan het maximale gewicht. Een babyautostoel is geschikt voor baby’s: 

  • vanaf 40 cm tot 83 cm (R129
  • van 0 tot 13 kg (R44)
Illustratie met tekst: baby 0-14 maanden - tot 13 kg - 40 tot 83 cm

 

Bij R129 autostoeljes vervoer je je baby achteruit tot een leeftijd van minimaal 15 maanden. Het is mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is. Koop je een volgende autostoel met een i-Size goedkeuring? Dan ben je nog wel verplicht om je kind tot 15 maanden achteruit te vervoeren. In sommige peuterautostoelen is achteruit vervoer ook mogelijk. 

Wanneer heeft je peuter een volgende autostoel nodig?

Kijk of de riempjes op de hoogte van de schouders van je peuter zitten. Staan de riempjes in de hoogste stand, maar komen ze alsnog achter de schouders van je kind vandaan? Dan heb je een kinderautostoel nodig. 

Overstappen van peuter- naar kinderautostoel

Koop ook een kinderautostoel als je kind langer is dan de maximale lengte, of zwaarder dan het maximale gewicht. De peuterautostoel is geschikt voor kinderen: 

  • vanaf 60 cm tot 105 cm (R129
  • van 9 tot 18 kg (R44)
Beeld met tekst: peuter 14 maand t/m 4 jaar - 9 tot 18 kg - 60 tot 105 cm

 

Wanneer heeft je kind geen autostoel meer nodig?

Vaak vragen ouders zich af tot welke leeftijd hun kind in een autostoel moet. Belangrijk om te weten: het gaat niet om de leeftijd, maar om de lengte van je kind. Volgens de wet moeten kinderen tot 135 cm in een autostoel zitten.  

Als je kind langer is dan 135 cm, dan mag je alleen de autogordel gebruiken. Let er dan wel op dat de gordel goed over de heupen en het sleutelbeen van je kind loopt. Loopt de gordel nog in de hals van je kind? Blijf dan de kinderautostoel gebruiken.

Een kinderautostoel is geschikt voor kinderen: 

  • tot minstens 135 cm  
  • van 15 tot 36 kg (R44)
Beeld met tekst: Kind 4 t/m 10 jaar - 15 tot 36 kg - 100 tot 135 cm

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.