Voordelen en nadelen van een combinatieautostoel

Voor je kind kun je per leeftijdsfase een aparte autostoel kopen. Voor een baby de babyautostoel, voor een peuter de peuterautostoel en voor een ouder kind de kinderautostoel. Maar er zijn ook autostoeltjes te koop die een combinatie zijn van deze soorten. Dit noemen we een combinatieautostoel. Deze stoel ‘groeit mee’ met je kind. Wil je meer weten over de combinatieautostoel? En weten wat de voordelen en nadelen zijn? Lees dan verder.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Er zijn verschillende soorten combinatieautostoelen te koop. Sommige zijn geschikt voor zowel een baby als een peuter, andere voor een peuter en een kind en er zijn zelfs stoelen je kunt gebruiken van baby tot en met kind.

Hieronder staan de voor- en nadelen van een combinatieautostoel op een rij.

Voordelen van een combinatieautostoel

Het grootste voordeel van een combinatieautostoel is: de lagere kosten. Het kopen van drie losse autostoeltjes is een hele investering. Als je een combinatieautostoel koopt, kun je de kosten wat lager houden. Daarnaast hoef je maar één keer een stoeltje uit te kiezen.

Nadelen van een combinatieautostoel

Er zitten ook nadelen aan een combinatieautostoel. Denk daar zeker ook over na als je een combinatieautostoel wilt kopen:

  • Losse autostoelen kun je voor meerdere kinderen gebruiken. Dus ook nog voor een broertje of zusje. Bij een combinatieautostoel kan dat vaak niet, omdat één kindje langer in dezelfde stoel zit. 
  • Je moet zelf in de gaten houden hoe je kind groeit en welke aanpassingen er na een tijdje weer nodig zijn aan de autostoel. Doe je deze aanpassingen te vroeg of te laat? Dan loopt je kind meer risico bij een botsing. Dit gaat vaak fout: 
    • Bij de baby/peuter combinatiestoel zetten ouders hun kindje vaak te snel vooruit in de auto. 
    • Bij een peuter/kind combinatiestoel halen ouders het harnasje er vaak te snel uit. Of ze halen de vangtafel te snel weg. Hierdoor zetten ze hun kind te vroeg met de autogordel vast.
  • Bij deze autostoel is de kans veel groter dat je de stoel óf je kind niet goed vastzet.
  • Bovendien komen de stoelen niet zo goed uit de test van de Consumentenbond

Let er bij een combinatieautostoel dus goed op dat je hem gebruikt volgens de handleiding. Dan kun je veilig op pad!

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.