Autostoel vastzetten met de gordel

De laatste jaren worden autostoeltjes met Isofix steeds gewoner. Toch zijn er ook nog veel autostoeltjes die je met de autogordel vastzet. Hoe zet je een autostoeltje veilig vast met de autogordel? Hieronder lees je een aantal tips. 

Bij het vastmaken van baby-, peuter- en kinderautostoelen gaat er veel mis. Vooral bij de kinderautostoel: in 41% van de gevallen zit de autogordel niet op de goede manier vast. De volgende tips helpen je om jouw autostoel goed vast te zetten met de autogordel.

Lees de handleiding

Lees altijd eerst de handleiding. Of kijk op de sticker op de zijkant van de autostoel voordat je het stoeltje vastmaakt. Dan zie je hoe het moet.

Laat de gordel door de juiste punten lopen

Op het autostoeltje zie je gekleurde punten, waar de autogordel doorheen moet lopen. Bij nieuwere (R129) autostoeltjes zijn deze punten groen. Voor oudere autostoeltjes is er een onderscheid in achteruit en vooruit rijden: 

  • Heb je een autostoeltje waarin je kind achteruit kijkt? Dan moet de gordel altijd door de blauwe punten lopen. 
  • Heb je een autostoeltje waarin je kind vooruit kijkt? Dan moet de gordel altijd door de rode punten lopen.
Baby-, peuter- en kinderautostoel illustratie

 

Controleer of de gordel niet gedraaid is

Het is minder veilig als de gordel gedraaid is. Bij een botsing kan dat extra druk geven op de autostoel of je kind, omdat de gordel over een kleiner oppervlak de klap moet opvangen.

Controleer of de gordel strak zit 

Bij een baby- en peuterautostoel kan de gordel na een aantal ritjes weer wat losser gaan zitten. Trek de gordel daarom na een paar ritten weer even strak.

Babyautostoel vastzetten met de gordel

Peuterautostoel vastzetten met gordel

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.