Voetje tussen de spaken… au!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, of zien gebeuren bij iemand anders: een voetje tussen de spaken. Pijnlijk voor een kind, en vaak met nare gevolgen. In dit blog vertel ik je er graag wat meer over. Want je kunt zelf veel doen om te voorkomen dat het voetje van je kind tussen de spaken komt.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Wist je dat een voetje tussen de spaken…

  • in de top 5 staat van meest voorkomende ongevallen bij kinderen van 3 tot 5 jaar?
  • elk jaar 3.700 kinderen naar de spoedeisende hulp brengt? Dat zijn 10 kinderen per dag!
  • bij 1 op de 3 kinderen een botbreuk oplevert?
  • ervoor zorgt dat ieder jaar tientallen kinderen in het ziekenhuis worden opgenomen?

Het komt dus vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Dat is ook niet gek: zij worden veel op de fiets vervoerd en hun benen zijn lang genoeg om tussen de spaken te komen. De oplossing is eenvoudig: bescherm kindervoetjes met goede spaakafscherming (voetbeschermers).

Wat is goede spaakafscherming?

Goede spaakafscherming krijg je met voetbeschermers: twee schermen van hard plastic die tussen de voetensteuntjes en het achterwiel zitten. De schermen kunnen ook vlak bij het voorwiel zitten, als je je kind op een zadeltje op de fietsstang meeneemt. De schermen moet je goed vastmaken met bouten en moeren. Stevige fietstassen met een harde binnenkant zijn ook goede spaakafscherming.

Waar koop je goede spaakafscherming?

Voetbeschermers (of spaakbeschermers) koop je bij de fietsenwinkel. Vraag in de winkel om advies! Voor verschillende fietsstoeltjes zijn er verschillende schermen. Er zijn twee soorten platen van hard plastic: 

  • Losse zwarte platen die je aan de voetensteunen vastmaakt. Die passen bij de meeste fietsstoeltjes.
  • Losse doorzichtige platen die je (in plaats van jasbeschermers) aan je fiets vastmaakt.

Bij de nieuwste fietsstoeltjes zitten de voetbeschermers er vaak al bij. De voetensteuntjes zitten dan met een grote plastic plaat aan het stoeltje vast.

En mijn jasbeschermers dan? 

Nee, jasbeschermers zijn niet voldoende. Ze zijn niet stevig genoeg om de voeten van je kind te beschermen. Je kind kan makkelijk door een jasbeschermer heen schoppen. Bovendien zitten jasbeschermers vaak niet stevig vast, en ook niet op de juiste plek. Ze beschermen de voetjes van je kind niet goed.

Voetenriempjes zijn niet veilig genoeg

Ook voetenriempjes beschermen de voeten van je kind niet genoeg. Uit onderzoek blijkt bovendien dat ouders deze riempjes bijna nooit gebruiken. Vaak gaan de riempjes stuk, en (oudere) kinderen willen niet vastzitten. 

Tip!

Tip!

De enige echte veilige oplossing is dus: goede spaakafscherming. Daarmee zit je kind veilig achterop!

Zo voorkom je voetjes tussen de spaken!

Lees meer

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.