Baby op komst: wel of geen wiegje?

Waar slapen baby’s de eerste weken na hun geboorte? Dat is heel verschillend! Sommige baby’s slapen vanaf dag 1 in een ledikantje, andere in een wieg of in de bak van de kinderwagen. Ik krijg vaak de vraag of het nou echt nodig is om een wieg te kopen.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Onze kinderen hebben in het wiegje gelegen waarin ik zelf heb gelegen als baby. De oranje bekleding uit de jaren zeventig heb ik vervangen door een witte stof. Een nieuw matrasje erin en klaar! Het gaf me een bijzonder gevoel om mijn kinderen te zien slapen op de plek waar ik zelf ook gelegen had.

Heb je ook een wiegje van vroeger? Dan is het goed om wel even op de veiligheid te letten. Er zijn tegenwoordig hoge veiligheidseisen voor ledikanten en wiegen. Een goed voorbeeld is dat er tussen de spijlen 4,5 tot 6,5 centimeter ruimte moet zitten. Als deze ruimte groter is, kunnen baby’s met hun hoofd of lijf vast komen te zitten. 

Veel wiegjes en ledikanten van vroeger hebben veel bredere spijlen en dat is gevaarlijk. Je kunt dit oplossen door een dunne, ventilerende stof strak door de spijlen te vlechten. 

Niet bij iedereen is een familiewiegje bewaard gebleven. Of misschien is er wel een wiegje, maar vind je het niet mooi. Gelukkig zijn er ook heel veel mooie, nieuwe wiegjes te koop. Het voordeel van een wiegje is dat het klein is en dus makkelijker past op de ouderslaapkamer. Zo slaapt de baby dichtbij de ouders. Dat is zeker in de eerste maanden het veiligst. 

Sommige ouders gebruiken in de eerste weken geen wiegje maar de kinderwagenbak als slaapplaats voor de baby. Dat is geen goed idee. Een kinderwagenbak is niet gemaakt om lang achter elkaar te slapen. Een kinderwagenbak voldoet daarom ook niet aan de eisen waaraan een bedje moet voldoen. 

Een voorbeeld daarvan is dat een kinderwagenbak een gesloten bak is. Als je met je baby buiten wandelt is dit geen probleem, dan is er voldoende frisse buitenlucht. Maar als de bak stilstaat in een slaapkamer, is er onvoldoende ventilatie in de bak. De lucht die een baby uitademt, blijft in de bak hangen, waardoor de baby te weinig zuurstof krijgt. 

Is er op de ouderslaapkamer geen ruimte voor een ledikantje? Dan is een wiegje zeker een goede keus!

De 4 van Veilig slapen: de belangrijkste adviezen om jouw baby veilig te laten slapen

Naar onze adviezen

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.