Risicovol spelen vorm: Plaatsvervangend risico

Ook de allerkleinste kinderen kunnen leren van risicovol spelen: gewoon door te kijken naar andere kinderen die spelen. Zo leert je kind omgaan met risico’s, zonder zelf in gevaar te komen. Je kunt je kind hierin begeleiden. In dit artikel geven we een paar tips en adviezen.

Icoon Kind kijkt naar ander kind dat op hoogte speelt

Ook al kijkt je kind alleen naar een ander die speelt, dan toch is je kind risicovol aan het spelen. Want door te kijken naar kinderen die iets spannends of risicovols doen, ervaart jouw kind ook spanning. ‘Oh nee, die gaat toch niet vallen?’ of ‘Oh, zo houd je een mes vast’. Door te observeren, leert je kind omgaan met die ene uitdaging, zonder zelf in gevaar te komen. Deze vorm van risicovol spelen (plaatsvervangend risico) is dus ook erg geschikt voor de allerkleinsten.

Voorbeelden van plaatsvervangend risico

Kijken hoe een ouder, broer, zus of ander kind:

  • balanceert op een boomstam
  • een kampvuur aansteekt
  • hoog klimt

Goede voorbereiding & begeleiding

Bij plaatsvervangend risico is het voorbereiden en begeleiden van je kind wat minder belangrijk dan bij andere vormen van risicovol spelen. Daarom geven we je graag wat andere tips mee:

  • Laat je kind samenspelen met oudere, meer ervaren kinderen. Wees niet bang dat jouw kind de eigen grenzen voorbij gaat door die kinderen na te willen doen. Meestal nemen kinderen alleen risico’s waar ze zelf aan toe zijn.
  • Leg je kind uit hoe je zelf met risico’s omgaat: ‘Voor ik in een boom klim, test ik of die tak wel stevig genoeg is.’, ‘Ik gooi altijd twee keer water op het vuur, zodat het zeker uit is.’ Het geeft niets als ze niet alles in een keer onthouden. Alle beetjes helpen.
  • Als je ziet dat je kind geboeid naar iemand anders kijkt, zeg dit dan ook: ‘Ik zie je kijken naar…’
  • Of zeg juist tegen je kind ‘kijk eens hoe zij daar stoeien.’

Voordelen van plaatsvervangend risico voor je kind

Het plaatsvervangend risico is goed voor:

  • de emotionele ontwikkeling
  • leren dat je gedrag gevolgen heeft

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.