Speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar

Waar moet je opletten?

Kinderen jonger dan 3 jaar zijn kwetsbaar. Ze ontdekken de wereld door van alles in hun mond te stoppen. En je kunt nog niet goed afspraken maken over wat wel en niet mag. Dit betekent dat je extra alert moet zijn, ook als je speelgoed koopt voor je kind.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Goed speelgoed helpt je kind zich te ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat het speelgoed waar je kind mee speelt, past bij de ontwikkelfase van je kind. Speelgoed voor oudere kinderen is dus niet geschikt voor de allerjongsten. Voor een deel heeft dit te maken met het type speelgoed, maar ook met veiligheid. Een bordspel met pionnetjes is heel erg leuk voor kinderen vanaf 6 jaar, maar peuters stoppen de pionnen in hun mond en kunnen erin stikken.

Symbool ‘Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’

Dit symbool en de waarschuwing die erin staat, is bedoeld voor speelgoed dat bestemd is voor kinderen ouder dan 3 jaar. Het betekent dat het speelgoed gevaarlijk is voor kinderen onder de 3 jaar.

 

Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar icoon

 

Op welk speelgoed staat dit symbool?

Een bordspel is een goed voorbeeld van een product waar je het symbool en de waarschuwing ‘Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’ op kunt tegenkomen. Al het speelgoed dat kleine onderdelen of losse balletjes bevat, is gevaarlijk voor baby’s en peuters tot 3 jaar. Je kind kan namelijk stikken in een klein onderdeel. Ook speelgoed met touwtjes of koorden kunnen gevaarlijk zijn: je kind kan een touwtje om de nek krijgen, met alle gevolgen die dat kan hebben. Maar de waarschuwing geldt ook voor producten waar een bepaalde chemische stof in zit, die gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen. Als je kind dat speelgoed in de mond stopt, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

Tip

Tip

Als je kind jonger is dan 3 jaar, kijk dan als je speelgoed koopt altijd of het symbool ‘Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’ op de verpakking staat. Als dit symbool erop staat, is het speelgoed niet geschikt.

Let op! Misbruik van het symbool

Helaas kom ik regelmatig speelgoed tegen met dit symbool, dat toch bedoeld is voor hele jonge kinderen. Dat is natuurlijk heel vreemd! De waarschuwing is natuurlijk niet bedoeld voor speelgoed dat juist bestemd is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Dit speelgoed moet altijd veilig zijn voor alle leeftijden. 

Fabrikanten maken in dat geval misbruik van het symbool en proberen misschien om op deze manier strengere eisen te ontlopen. Mijn advies is: Koop dit speelgoed niet voor je kind! 

Tot slot nog een paar tips als je kinderen hebt in verschillende leeftijden:

  • Zorg dat kleine kinderen apart van de grotere spelen. De groten kunnen bijvoorbeeld aan de tafel spelen, zodat de kleintjes er niet bij kunnen.
  • Als er speelgoed is waar de jongste echt niet aan mag komen, laat de oudste er dan mee spelen als de jongste naar bed is.
  • Als groot en klein samenspelen, dan met speelgoed van de jongste of speel zelf mee.
  • Laat grotere kinderen hun speelgoed na gebruik goed opruimen.

Lees ook ons artikel over Veiligheid van speelgoed

Naar artikel

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.