Hoe maak je je keuken veiliger voor je kind?

Heet water is de grootste veroorzaker van verbranding bij kinderen. Je houdt je kind dan ook het beste ver uit de buurt van hete thee. Maar hoe doe je dat in de keuken? In dit blog noem ik de grootste ‘keukengevaren’ en geef ik tips hoe je met een paar simpele hulpmiddelen de keuken veiliger kunt maken.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Je hoort het vaak: als een kind zich verbrandt, dan zijn de ouders vaak gewoon in de buurt, zelfs in dezelfde ruimte. In de keuken is een ongeluk met verbranding zo gebeurd. Denk aan een pan op het fornuis die iets te dicht bij de rand staat, of een kind dat ongemerkt een keukenla als opstapje gebruikt richting de heetwaterkraan.

In dit blog ga ik alle gevaren langs en geef ik tips hoe je ongelukken het beste kunt voorkomen. Daarnaast noem ik een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de keuken een stuk veiliger te maken voor je kind.

Hou je kind weg uit de keuken!

Maar het allerbelangrijkste advies blijft overeind: hou je kind uit de keuken, zeker als je kookt! Monteer een veiligheidshekje in de keukendeur. Heb je een open keuken? Maak dan afspraken met je kind; zeg bijvoorbeeld dat je kind niet bij het fornuis, de vaatwasser of de oven mag komen. Laat je kind in een hoekje spelen, op veilige afstand van de kraan, het fornuis of de oven.

Gevaarlijke spullen op het aanrecht

  • Apparaten die heet kunnen worden, zet je het beste helemaal achteraan op het aanrecht, zodat je kind hier niet bij kan. Denk aan een tosti-ijzer, een waterkoker, een rijstkoker of een losse frituurpan. En in het geval van een frituurpan: kokende olie kan temperaturen bereiken van 200°C. Wil je zoiets in de keuken? Misschien wordt het tijd om de frituurpan te vervangen door een airfryer.
  • Maak de snoeren van de apparaten zo kort mogelijk en werk ze weg achter op het aanrecht.
  • Leeg na gebruik altijd de waterkoker.
  • Heb je een losse frituurpan met olie? Vul deze dan maar voor een derde en frituur nooit op de grond. Laat de pan ook op een veilige plek afkoelen, ergens waar een kind er niet bij kan (pas wel op: ga niet lopen met een hete frituurpan). 
  • Gebruik een thermoskan voor hete koffie of thee. Schenk nooit kokend water als je kind dicht bij je in de buurt is.
  • Gebruik je toch een gewone theepot? Zet deze dan altijd buiten bereik van je kind. En schenk de thee of koffie in de keuken in, zodat de theepot niet op tafel staat.
  • Gebruik geen tafelkleed op de keukentafel, maar gebruik onderzetters of placemats. Zo zorg je ervoor dat je kind geen hete thee over zich heen krijgt, als het zich optrekt aan het tafelkleed.
  • Berg eventuele lucifers en aanstekers goed op, zodat je kind er niet bij kan.

De 4 van Veilig Theedrinken

Lees ook deze belangrijke adviezen om verbranding van jouw kind te voorkomen.

Naar de adviezen

Stoom uit de vaatwasser

  • Wanneer je de vaatwasser opent tijdens of direct na het wassen, kan er stoom vrijkomen die brandwonden kan veroorzaken. Stoom kan namelijk net zo heet worden als 100°C, als kokend water dus. Laat je kind dus nooit bij de vaatwasser wanneer deze aanstaat of net klaar is.
  • Wees er ook zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld, voordat je de vaatwasser opent.

Pannen op het fornuis

  • Voorkom dat je kind pannen van het fornuis trekt. Gebruik daarom zoveel mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis.
  • Draai ook de stelen van de pan naar de zijkant of naar achteren tijdens het koken.
  • Met een fornuisrekje voorkom je dat pannen omvallen, of dat je kind pannen van het fornuis kan trekken.
  • Heb je een losstaand fornuis? Veranker het dan aan de muur of vloer. Als je kind dan op de ovendeur of op de ladegreep gaat staan, kan het toestel niet naar voren vallen.
  • Zet geen stoelen of andere zaken in de keuken die je kind kan gebruiken als opstapje.

Hete ovenruit

  • Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Kinderhandjes en gezichtjes kunnen eraan blijven plakken. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm.
  • Een kind kan de ovendeur als opstap gebruiken om bij de kraan of het fornuis te komen. Zet de ovendeur daarom vast met een ovenslot.

Heetwaterkraan

  • Zet geen stoelen of andere opstapmogelijkheden in de keuken die een kind kan gebruiken om bij de kraan te komen. En zet een sluithaakje op een keukendeurtje of keukenla, zodat ze dit niet als opstapje kunnen gebruiken. Een sluithaakje is een kunststof haakje dat aan de binnenkant van een lade of deurtje bevestigd kan worden. Ook zijn er kindersloten voor op (keuken)kastjes te koop, en aparte slotjes voor ovendeuren.
  • Is je kind twee jaar of ouder? Dan kun je beginnen met je kind te leren hoe het met de kraan omgaat: eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten precies andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, daarna de koude. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
  • Laat een kraan monteren met temperatuurbegrenzer, zodat er nooit te heet water uitkomt. Stel de temperatuur af op maximaal 50°C. De begrenzer kan door een volwassene eenvoudig ingesteld worden, voor een kind is dit niet mogelijk.
  • Ook een mogelijkheid: laat een minithermostaat monteren, net boven de plaats waar de waterleidingen uit de muur komen. Deze thermostaat regelt dan de temperatuur van het water dat uit de kraan komt.

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.