Maak je huiskamer babyproof

Veel baby’s kunnen zich omrollen als ze 5 tot 6 maanden oud zijn. Daarna gaan ze zitten, kruipen en staan. Spannend voor je kind, omdat de wereld opeens zó veel groter wordt. Vermoeiend voor jou, omdat nu bijna niets meer veilig is. Ik geef je alvast wat tips om je huis babyproof te maken.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Kasten, stoelen, tafels… Ze staan al jaren in je huis, maar als je kinderen krijgt ga je er opeens anders naar kijken. Dan is het belangrijk dat een kind zich niet kan bezeren aan die scherpe hoek van de tafel en geen vingers in het stopcontact steekt. En ook dat de stellingkast niet omvalt, mocht je kind erin klimmen.

Tip

Tip

Bekijk je huis eens door de ogen van je kruipende kind. Zak eens door je knieën en kijk wat je opvalt!

Meubels met scherpe hoeken

Vallen tegen een scherpe punt of hoek kan hard aankomen. Veel kinderen stoten zich ook aan de onderkant van allerlei hoeken, als ze voorbij kruipen. Bekijk de plaatsen waar het kind speelt eens vanuit kruiphoogte. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor een kind gevaarlijk kunnen zijn. Misschien kun je scherpe punten en hoeken rond maken.

Gebruik beschermhoekjes

Kun je een scherpe punt niet rond maken? Dan zijn er voor elk soort punt wel passende beschermhoekjes te vinden. Deze beschermhoekjes zijn gemaakt van zachte kunststof. Sommige hoekjes zijn doorzichtig, andere zijn wit en ondoorzichtig. Er zijn ook hoekbeschermers die speciaal geschikt zijn voor glasplaten.

Je kunt deze beschermhoekjes met onzichtbare lijm vastmaken. Het is belangrijk dat de lijm sterk genoeg is, zodat de hoekjes niet snel los schieten. Beschermhoekjes koop je bij doe-het-zelfzaken, babyspeciaalzaken en thuiszorgwinkels.

Stopcontacten op kindhoogte

Je hoeft niet alle stopcontacten in huis te beveiligen. Doe dat alleen op plaatsen waar je kind vaak komt én makkelijk bij kan. Dit zijn vooral de stopcontacten in de slaap- en huiskamer. 

Je kunt stopcontacten op verschillende manieren beveiligen: met afdekplaatjes, losse pluggen of kinderveilige wandcontactdozen. Ze zijn allemaal te koop bij doe-het-zelfzaken: 

Afdekplaatjes 

Afdekplaatjes plak of klem je op een stopcontact. Afdekplaatjes hebben een veer die het plaatje meteen voor de openingen draait als je de stekker uit een stopcontact trekt. Je hoeft de plaatjes dus niet steeds te verwijderen, als je het stopcontact gebruikt. Plak het afdekplaatje goed vast, zodat het niet van het stopcontact afvalt. 

Als je afdekplaatjes koopt, let er dan op dat het plaatje bedoeld is voor geaarde of ongeaarde stopcontacten. Afdekplaatjes zijn niet geschikt voor stopcontacten die je gebruikt voor zware apparaten boven de 1000 Watt (zoals een wasmachine of wasdroger). Het stopcontact en het plaatje kunnen dan te heet worden en smelten. 

Losse pluggen 

Losse pluggen doe je in het stopcontact . Ze worden ook wel ‘blinde pluggen’ genoemd. Je kunt deze pluggen uit het stopcontact halen met een zuignap of 'sleutel' die je bij de plug krijgt. Vaak kun je ook je nagel gebruiken.

Elke keer als je een stekker uit het stopcontact haalt, moet je de plug er weer in stoppen. De kans is groot dat je dit een keer vergeet. Deze losse pluggen zijn vooral geschikt voor stopcontacten die niet vaak worden gebruikt. Ook kunnen sommige pluggen makkelijk door kinderen uit het stopcontact worden gehaald. Daarom worden deze pluggen weinig gebruikt. 

Kinderveilige wandcontactdozen

Kinderveilige wandcontactdozen zijn de duurste, maar ook de beste manier van beveiligen. In een kinderveilige wandcontactdoos worden de openingen dichtgehouden door pennen. Deze pennen gaan pas opzij als ze op beide openingen tegelijk dezelfde druk voelen. Een kind moet dus in beide openingen van de contactdoos tegelijk prikken met ongeveer dezelfde druk. Koop een kinderveilige wandcontactdoos met KEMA-keur. Dat garandeert elektrische veiligheid. 

Hoge kasten en stellingen

Zorg ervoor dat hoge kasten en stellingen vastgemaakt zijn aan de muur. Als je dat niet doet, kan de kast voorover vallen als een kind erin klimt. Je maakt een kast vast aan de muur met metalen hoekstukken. Deze kun je in elke doe-het-zelfzaak kopen.

Maak de hoekstukken vast aan de muur en aan de bovenkant van de kast of stelling, op twee plaatsen. Maak ze nooit vast aan losse delen zoals planken. Moet je boren om een hoekstuk vast te maken in een muur? Gebruik dan geschikte pluggen om de schroef stevig in de muur vast te draaien. Dan schieten de hoekstukken minder snel los als de kast beweegt. Of als muren gaan ‘werken’

Dat kan vooral gebeuren bij nieuwe muren, omdat hier nog te veel vocht in zit. Totdat al het extra vocht is verdwenen, kunnen de muren gaan ‘werken’. Dat betekent dat de muren een beetje bewegen. Schroeven kunnen daardoor na een tijdje losser gaan zitten. Met geschikte pluggen zorg je ervoor dat de schroeven goed vast blijven zitten.
.

Waar let je nog meer op in huis?

Er zijn ook andere ongelukken die vaak voorkomen in huis. Denk aan een vinger tussen de deur. Of een kind dat valt tegen een glazen raam of deur. Het komt gelukkig niet vaak voor dat een kind uit een raam valt of stikt in een gordijnkoord. Maar als het wel gebeurt, zijn de gevolgen groot. In de doe-het-zelfzaak vind je van alles om je huis veilig te maken. Voorbeelden zijn raambeveiligers, deurbeveiligers, veilig glas en veilige gordijnen of lamellen.

Wil je weten of jouw huis kruipveilig is voor je kind? Test het hier uit!

Naar de test

Wil je weten wanneer jouw kind leert lopen?

Ga naar GroeiGids.nl

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.