Tips voor het kopen van een draagzak of draagdoek

Waar kun je uit kiezen, en waar moet je op letten?

Denk je erover om een draagzak of draagdoek te kopen? Dan wil je misschien wel weten wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij het kopen. In dit artikel geven we je informatie en tips.

Foto van Redactie VeiligheidNL
Auteur
Redactie VeiligheidNL

Draagzakken en draagdoeken

Als je je baby op de buik of borst wil dragen, kun je kiezen uit twee verschillende soorten buikdragers:

  • Een voorgevormde draagzak klik je vast. Je draagt je baby hierin rechtop en je baby kijkt naar jou, of naar voren.
  • Een losse draagdoek knoop je zelf vast. Je draagt je baby hierin rechtop en je kunt de doek op veel verschillende manieren knopen.

Let op!

Let op!

Er bestaan ook (voorgevormde) draagdoeken en draagzakken waarin je je baby liggend draagt. Je baby ligt dan in een foetus- of wieghouding. Wij raden deze manier van dragen af. Baby’s hebben zo namelijk meer moeite met ademhalen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een draagzak of draagdoek?

  • Een draagzak moet voldoen aan de Europese veiligheidsnorm voor buikdragers: NEN-EN 13209-2. Voor draagdoeken is er nog geen Europese norm. 
  • Probeer een draagzak of draagdoek altijd eerst uit. Als je een nieuw model in de winkel koopt, kun je verschillende draagzakken en draagdoeken goed testen en met elkaar vergelijken. Maar probeer een draagzak of draagdoek ook uit als je deze tweedehands koopt. Test ze met je kindje erin. 
  • Er zijn modellen die verstelbaar zijn. Hierdoor kun je je kind altijd de juiste ondersteuning bieden. Als je kind nog heel klein is, maar ook als het groter wordt. 
  • Zorg er voor dat de drager goed past bij je kindje en niet te groot is. Kijk in de instructie vanaf welk gewicht je kan dragen. Maar kijk ook dat het zitvlak breed genoeg is, zodat de benen niet recht naar beneden hangen. Je kindje zit altijd met opgetrokken knietjes, ook wel de kikkerhouding of M-houding genoemd.

Twijfel je of je kindje goed in de draagdoek of draagzak zit? Of wil je weten welke geschikt zijn voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een deskundige (bijvoorbeeld een draagdoekconsulent). 

Als je een draagzak tweedehands koopt, let dan nog extra op de volgende zaken:

  • Kijk of de stof en vooral de stiksels niet stuk of versleten zijn.
  • Controleer of de schouderbanden nog goed vastzitten. 
  • Check of alle sluitingen nog goed werken en of je ze goed dicht kunt klikken. 

Wil je nog meer tips voor het gebruiken van een draagzak of draagdoek? En weten vanaf welke leeftijd je kindje in de buikdrager past, maar ook wanneer je kindje te zwaar wordt voor de buikdrager? Lees dan dit blog

van onze expert. 

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.