Reddingsvesten voor kinderen

Neem je kinderen mee op een boot? Met een reddingsvest zorg je ervoor dat ze niet verdrinken als ze in het water terechtkomen. Uit welke soorten kun je kiezen en wat zijn de verschillen?

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Een reddingsvest is een drijvend vest met een kraag om de nek. Een reddingsvest zorgt ervoor dat je kind veilig op de rug draait, zodat mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan niet verdrinken met een reddingsvest aan. Je kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 tot 3 maanden.

Gebruik een reddingsvest niet in deze situaties

  • Gebruik geen reddingsvest in ondiep water waar kinderen de grond kunnen raken. In ondiep water draaien kinderen niet vanzelf op hun rug.
  • Gebruik geen reddingsvest voor kinderen die een normale wegwerpluier dragen. Deze luiers houden lucht vast. In het water komen de billen boven drijven en gaat het hoofd onder water. Doe kinderen dus geen luier aan of gebruik een speciale zwemluier.

Neem je kinderen mee als je een reddingsvest voor ze koopt

Het is belangrijk dat een reddingsvast meteen goed past. Koop een reddingsvest dus nooit 'op de groei'. Een goed reddingsvest heeft een harnas of kruisband, anders glijdt je kind uit het vest uit als je kind in het water valt.

Probeer het reddingsvest uit met je kind

Trek het vest aan bij je kind en probeer het uit, bijvoorbeeld in een zwembad. Dan kan je kind eraan wennen. Als je kind echt in het water valt, zal het minder snel in paniek raken.

Een zwemvest is iets anders dan een reddingsvest

Een reddingsvest draait een kind veilig op de rug als het in het water valt. Met een zwemvest gebeurt dat niet. Doe je kinderen dus alleen een zwemvest om als ze al kunnen zwemmen. En gebruik zwemvesten alleen op plekken waar jij of anderen snel bij kunnen komen. Neem je je kinderen mee op een boot? Gebruik dan altijd een reddingsvest.

Verschillende soorten reddingsvesten

Er zijn drie soorten reddingsvesten met verschillende drijfvermogens. Het drijfvermogen is een getal in ‘Newton’. Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen, hoe beter het hoofd boven water wordt gehouden. Welk reddingsvest je nodig hebt, hangt ervan af waar je het gebruikt.

Meer informatie over reddingsvesten vind je op de website van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)

Naar de KNRM

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.