Vergiftiging door medicijnen of planten

Een vergiftiging bij kinderen wordt vaak veroorzaakt door schoonmaakmiddelen, medicijnen en planten. Waar moet je op letten?

Jouw kindje gaat op avontuur en wordt nieuwsgierig. Fel gekleurde voorwerpen zoals de flessen schoonmaakmiddel zijn interessant. Maar ook medicijnen, want die zien eruit als een heerlijk snoepje. Of mooie planten die je huis leuk opfleuren. Zowel schoonmaakmiddelen, medicijnen als planten kunnen leiden tot een vergiftiging waardoor je kind op de eerste hulp belandt.

Tips om vergiftiging door medicijnen te voorkomen

 • Bewaar alle medicijnen buiten het bereik van kinderen, liefst in een medicijnkastje met een goed slot. Hang dit kastje hoog op, bij voorkeur in de keuken of op een andere plek waar je zicht op hebt. Bewaar de sleutels van het kastje op een plek waar de kinderen niet bij kunnen.
 • Lees altijd de etiketten en bijsluiters van medicijnen.
 • Veel medicijnen worden geleverd met een kinderveilige sluiting. Dit biedt echter geen garantie dat kinderen iets echt niet open krijgen, het maakt dit alleen moeilijker. Ook in dit geval kun je ze het beste op een veilige plek bewaren.
 • Noem medicijnen en vitaminen geen snoep.
 • Laat medicijnen niet rondslingeren: kijk of er op je nachtkastje, in de badkamer of wc geen medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank staan.
 • Breng niet gebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek.

Tips om vergiftiging door planten te voorkomen

Planten zorgen voor een fijne sfeer in huis. Een plant is giftig wanneer een mens of dier na het eten ervan – al is het maar een kleine hoeveelheid – vergiftigingsverschijnselen krijgt. Ook planten die na aanraking ontstekingen of andere huidaandoeningen veroorzaken, worden als giftig beschouwd.

Overigens wordt vaak gedacht dat dieren gevoeliger zijn voor giftige planten dan mensen. Dat is niet waar: dieren zijn er over het algemeen juist minder gevoelig voor. Als een plant niet giftig is voor dieren, betekent dat dus niet automatisch dat deze ook niet giftig is voor mensen.

Waar moet je op letten?

 • Laat je vooraf bij het tuincentrum adviseren over welke planten je beter wel en niet kan kopen.
 • Leer kinderen zo vroeg mogelijk dat ze niet zomaar van planten mogen eten.
 • Koop, zolang je thuis kleine kinderen hebt, geen giftige (tuin)planten.
 • Zorg ervoor dat je kind niet in de buurt van giftige planten kan komen, ook niet bij familie of vrienden.
 • Investeer in een goed (tuin)plantenboek en controleer of je giftige planten in je huis of tuin heeft staan.

Check je huis op ooghoogte van je kind!

Tot slot het volgende advies: Loop eens met een frisse blik door je eigen huis. Het helpt om door de knieën te gaan en je huis te bekijken op kinderooghoogte!

 • Controleer de woonkamer op de aanwezigheid van sterke drank, volle asbakken en rookwaren, olielampjes en giftige planten.
 • Check de keuken op giftige huishoudproducten, muizenkorrels en rattengif.
 • Check de badkamer en wc op cosmetica, parfum en verzorgingsproducten (kijk ook op de commode), luchtverfrisser, wc-reinigers en toiletblokjes, losliggende medicijnen en shampoo en badschuim op de badrand.
 • Check balkon en/of tuin op giftige planten en bloemen, onkruidverdelgingsmiddelen en kunstmest.

Bestel de Gifwijzer

De Gifwijzer

 is hét hulpmiddel voor ouders en verzorgers van jonge kinderen. Met het boekje en/of de app leer je een vergiftiging te voorkomen en te herkennen, maar ook wat je moet doen als er onverhoopt toch iets gebeurt. 

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.