Minder dan 2 procent van de baby's op Instagram slaapt veilig

Veel aanstaande en jonge ouders vragen zich af hoe ze hun kindje veilig kunnen laten slapen. Vaak zoeken ze ook naar informatie op Instagram. Misschien herken je het wel. Maar is dat wel zo verstandig? Lees het in deze blog van Mieke, onze Kinderveiligheid expert.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Eind vorig jaar is bekend gemaakt dat er in 2022 39 baby’s jonger dan 1 jaar onverwachts zijn overleden in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat noemen we ook wel wiegendood, of in het Engels ‘Sudden Unexpected Death in Infancy’ (SUDI). Daar schrok ik enorm van, want dat is een stuk hoger dan de gemiddeld 25 gevallen per jaar die de afgelopen jaren werden geregistreerd (CBS). Hoewel Nederland het laagste wiegendoodcijfer heeft ter wereld, laat het duidelijk zien dat aandacht voor veilig slapen nog altijd hard nodig is.

Dat vond onderzoeker Floortje Kanits ook: zij voerde haar promotieonderzoek uit naar preventie van Wiegendood in Nederland. Een deel van haar onderzoek gaat over ‘slapende baby’s’ op Instagram. Een interessante insteek, want (jonge) ouders halen veel informatie van social media. Floortje bekeek in totaal 514 foto’s van slapende baby’s en beoordeelde of zij voldoen aan onze 4 adviezen over veilig slapen:

Van alle foto’s voldeden slechts 6 aan bovenstaande adviezen, waarvan er maar één van een bedrijfsaccount kwam. Op de meeste foto’s slapen de baby’s op de zij of buik, bij ouders in bed, op een bank of in een stoeltje. En lag de baby wel in een eigen bedje, dan was het vaak gevuld met knuffels of kussens!

De foto’s op Instagram geven jou, als ouder, dus heel vaak een verkeerd beeld. Belangrijk dat je dus zelf altijd kritisch bent op wat je ziet, zowel bij grote babymedia en -merken, maar ook bij ‘momfluencers’. Zij zijn zich lang niet altijd bewust van wat ze posten en wat voor effect het heeft. Zo is het Instagrammable babynestje eigenlijk helemaal niet veilig: de opstaande en zachte randen vormen een risico als je baby omrolt. Het gezichtje kan dan tegen het materiaal aankomen. Dat kan ervoor zorgen dat je baby niet goed kan ademhalen. 

Op deze website vind je veel adviezen om wiegendood te voorkomen en hoe je dus je baby veilig kunt laten slapen. Heb je na het lezen van de informatie toch nog vragen? Neem dan vooral ook contact op met het consultatiebureau of de huisarts. Zij helpen je graag verder!

Doe de slaaptest!

Ben je zwanger? Of heb je een baby jonger dan 3 maanden? Doe dan onze slaaptest!

Klik hier voor de test

Onze expert op dit onderwerp

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.