5 tips voor het ondersteunen van de ontwikkeling van je kind

van kinderfysiotherapeut Anna Baltus

In het eerste jaar gaat de motorische ontwikkeling van je kind razendsnel. Als ouder is het belangrijk dat je de ontwikkeling van je kind ondersteunt, zonder dat je te snel wil gaan. Want ieder kind ontwikkelt zich op z'n eigen tempo. Maar hoe doe je dat? Anna Baltus, kinderfysiotherapeut bij Fysio Studio Amsterdam, geeft je in dit artikel vijf handige tips!

Tip 1

Tip 1

Het is belangrijk dat je baby de overgang tussen verschillende houdingen ervaart. Leg je baby dus niet zomaar op de buik, maar begeleid hem door voorzichtig van rug naar buik te rollen. Deze zachte overgang helpt je baby om comfortabel te wennen aan buikligging.

Tip 2

Tip 2

Laat je baby, als hij wakker is, regelmatig op de buik spelen. Zorg er wel voor dat hij zelf leert hoe hij in deze positie komt (zie tip 1). Leg je baby niet op een zachte ondergrond zoals een bed of een dik boxkleed, maar kies voor een steviger oppervlak zoals een laagpolig vloerkleed voor meer weerstand en ondersteuning.

Tip 3

Tip 3

Zie je dat je kind leert staan? Oefen dan samen met de 'schuttershouding': haal een zitkussen van de bank om deze lager te maken. Zo kan het kind zich eerst optrekken tot kniestand. Het kind zit dan op de knieën, met de billen op de voeten. Vervolgens staat hij eerst met één been op en daarna volgt het andere been. Je houdt dezelfde volgorde aan als hij weer gaat zitten: eerst weer met één knie naar de grond, daarna volgt de ander. 

Tip 4

Tip 4

Laat je kind tussen iets in lopen zodat hij zich soms kan vasthouden. Schuif bijvoorbeeld de salontafel wat dichter bij de bank, zodat hij van de bank naar de tafel kan stappen en weer terug. Als dit goed gaat kun je de afstand steeds iets vergroten!

Tip 5

Tip 5

Een loopwagen is een handig hulpmiddel bij het leren lopen. Kies voor een loopwagen van hout, die je aan de voorkant kunt verzwaren met blokken of boeken. Doordat de loopwagen wat zwaarder is, kan je kind er een beetje op leunen. Staat je kind steeds steviger? Haal dan steeds een beetje meer gewicht uit de loopwagen.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.